Magic Fehér Patrik 2024. 02. 20.

Megkóstolnád a bűnözők ételét? Ide menj!

Nemcsak London, de talán a világ egyik legkülönlegesebb étterme is a The Clink, mely egy börtön falai közt található. Nehéz bejutni, de aki ott járt, azt mondja, megérte a vizit.

Te hova mennél egy világvárosban, ha megéhezel? Valószínűleg neked sem az jutna az eszedbe, hogy beugrasz a legközelebbi börtön konyhájára, pedig Londonban ez valós lehetőség. A Brixton börtönben ugyanis valóban található egy étterem, mely a The Clink nevet viseli.

Ami azt illeti, a The Clink nem egyedülálló: egy olyan, háromtagú gourmet étteremlánc egyikéről van szó, melynél fogvatartottak dolgoznak. Ezeken a helyeken a szabadulás előtt álló elítéltek kapnak munkát, segítve őket a társadalomba való visszailleszkedésben.

A londoni egység igencsak zord kívülről, hiszen egy aktív börtönön keresztül lehet csak bejutni. Előzetes foglalás szükséges ehhez, időpontot viszont nehezen kap az ember, ugyanis rendkívül népszerű helyről van szó. Ha egyszer mégis eljut valaki addig, hogy itt ehet, át kell esnie a szigorú beléptetésen.

Kép: Dan Kitwood/Getty Images

Kép: Dan Kitwood/Getty Images

A folyamat kicsit olyan, mint a reptéren, de szigorúbb. Magán és a pénzén kívül semmit nem vihet be a vendég, a táskáját már a bejáratnál le kell adni. A beléptetésnél a személyzet felszólíthatja az érkezőket arra is, hogy öltözzenek át: a kalapok, kesztyűk, a szaggatott farmerek, a nyitott lábbelik és a logókkal díszített ruhadarabok nem játszanak. Mobilt sem lehet bevinni, így nemigen lehet lefotózni Instagramra, milyen is a börtönkoszt.

Kép: Holly Dwyer/The Clink Charity

Kép: Holly Dwyer/The Clink Charity

The Clink Charity

The Clink Charity

Belső képeknek emiatt híján is vagyunk, de az enteriőr már barátságosabb, mint a külső. A tavaly királynévá vált Kamilla egyik korábbi látogatásán is látható például, hogy üvegasztaloknál foglalnak helyet a vendégek, a falak pedig barnák, és portrék díszítik őket.

Kép: Jack Hill - WPA Pool/Getty Images

Kép: Jack Hill – WPA Pool/Getty Images

Jack Hill - WPA Pool/Getty Images

Jack Hill – WPA Pool/Getty Images

Ha már hírességek: korábban Gordon Ramsay sztárséf is járt a börtön falain belül egy tévéstáb társaságában. 2012-ben egy műsor keretein belül 12 rabot tanított meg főzni.

Habár egy börtönről van szó, ebben az étteremben nem kell attól tartani, hogy foglyul ejt maga az egység – itt azonban a veszély valós:

Kép(ek) forrása: Nyitókép: The Clink Charity