Magic Kovács Miklós 2024. 02. 21.

Génmanipulált világító virágokat fejlesztettek ki

A mesterségesen előállított díszvirág folyamatos zöld fényt bocsát ki egy világító gombából származó géneknek köszönhetően.

Vannak, akik szerint ördögtől való technológia, mások a jövő élelmiszerbiztonságát látják a génmódosított növényekben. Az biztos, hogy a fejlődés nem áll meg, és a génjeikben megváltoztatott növények egyre több területen felbukkannak. A legújabb őrület a Light Bio által létrehozott Firefly Petunia (Petunia hybrida), vagyis a “szentjánosbogár-petúnia”. 

Nevével már elárulja a különlegességét, ez a növény világít, derengő fényt bocsát ki éjjel, amire eddig nem volt példa az átlagos kertekben. A trükköt biolumineszcens gombák DNS-ének felhasználásával érték el, ezeket keverték a petúnia DNS-szekvenciájába, az eredmény a zöldes derengés.

Keith Wood, a Light Bio vezérigazgatója és társalapítója már az 1980-as évek óta kísérletezik a technológiával, és most sikerült olyan növényt előállítani, amely tartósan tud elég erős fényt kibocsátani, és ehhez nincs szüksége speciális tápanyagokra. Az áttörést a gombáknak köszönhetik, a  Neonothopanus nambi nevű gombafaj génjeit alkalmazták. A növény igényei teljesen átlagosak, sőt, ha jól bánunk vele, és sok napfényt kap, még fényesebben világít esténként, mondja Karen Sarkisyan szintetikus biológus, a petúnia egyik kifejlesztője. 

A kísérleti technológia zöld utat kapott az Egyesült Államokban, nemrég engedélyezték a növény forgalmazását, egy ilyen különleges virág ára 29 dollár, bő 10 ezer forint. Egyelőre csak az USA-ban kapható, de ha siker lesz, akkor vélhetően máshol is elterjed majd.

“A géntechnológiát lehet az emberiség javára használni” – nyilatkozta a Nature magazinnak Diego Orzáez, a valenciai Növényi Molekuláris és Sejtbiológiai Intézet növénybiológusa. Ugyanakkor elismeri, hogy sokan félnek tőle. “Ha vannak pozitív példák a géntechnológiára, olyasvalami, amit az emberek megérinthetnek és hazavihetnek – mint például a világító petúnia -, az segíthet az embereknek, hogy más megvilágításban lássák a géntechnológiát” – mondta a szakember.

Forrás: Wired
Kép(ek) forrása: Light Bio