Life Fehér Patrik 2024. 02. 16.

Ez a rizs lehet a jövő finom szuperétele

Akár az űrhajósok első számú fogása is lehet a rózsaszín rizs, melyet némi marha színez meg. Az állati összetevő már sejtszinten belekerül a kajába.

Elsősorban az űrhajósoknak tervezték, de könnyen lehet, hogy a jövőben a hétköznapi köretek között is megtaláljuk a koreai kutatók legújabb fejlesztését. Az ázsiai szakemberek olyan rizzsel rukkoltak elő, melyben tehenek izom- és zsírsejtjei is megtalálhatóak. Ezzel egy olyan hibrid gabonaféle született, melyben több a fehérje, mint a sima rizsben, kitalálói szerint ráadásul olcsóbb és környezetbarátabb az előállítása, mint külön-külön a rizsé és a szarvasmarháé.

Napjainkban nagyon népszerűek ezek a kutatások, ugyanis az emberiséget étellel ellátni egyre nagyobb kihívást jelent – ráadásul jó lenne ezt minél fenntarthatóbban tenni. Az egyik ilyen irány a hibrid élelmiszereké, ahol a növényi és állati összetevőket már sejtszinten összekeverik. Eddig főleg a szójával kísérleteztek, a rizs viszont azért lehet jobb út, mert a szójára sokan allergiásak.

A hibrid rizs (Kép: Yonsei University)

A hibrid rizs (Kép: Yonsei University)

A rózsaszínű marhás rizs egészen pontosan 8 százalékkal tartalmaz több fehérjét és 7-tel több zsírt, mint a sima rizs. Az előrelépés ebből a szempontból nem nagy, de ezzel együtt is jelentős eredmény. Tesztek alapján az étel gazdag ízvilággal rendelkezik: a fehérjésebb verzió a marhahús és a mandula jegyeit hordozza erőteljesebben, míg a hozzáadott zsírtól krémes, vajas ízek jöttek elő, némi kókuszolajos beütéssel.

A fejlesztők szerint amennyiben sikerül a technológiát kivinni a laborból, az számos élelmezési problémát, illetve kihívást megoldhat. Ezek között említették az elmaradott országokat, a háborús övezeteket, de még az űrt is, ahol fontos, hogy a táplálék ne nyomjon sokat, viszont minden meglegyen benne, amire egy űrhajósnak szüksége van.

Forrás: Gizmodo
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images