Magic Kovács Miklós 2024. 02. 23.

Ez a fotó tartja most lázban a Star Wars-rajongókat

Egy régi műhold a légkör sűrűbb rétegeibe érve megsemmisült, de még előtte készült róla egy Csillagok Háborújába illő fotósorozat.

Sok Csillagok Háborúja-rajongó valószínűleg azt hitte, álmodik, amikor meglátták az Európai Űrügynökség képeit az ERS-2 műhold légkörbe történő visszatéréséről. Az eszköz ugyanis kísértetiesen hasonlított  TIE csillagvadászra, ami a filmek ikonikus konstrukciója, a Birodalom egyik legfontosabb harci eszköze.

A képeken azonban nem a Galaktikus Birodalom elevenedett meg, csak egy öreg műhold látható, amint épp “hazafelé” tart.

16 év szolgálat és 13 év nyugdíjas keringés után indult el utolsó, végzetes útjára az ERS-2-es. Az eszköz február 21-én, szerdán jutott el a légkör sűrű rétegéig, ahol elégett. A visszatérést nemzetközi kampány keretében figyelték, így készültek az érdekes felvételek is. A beszámoló szerint semmilyen, az esetleg a felszínig eljutó darab által okozott kárról nem érkezett jelentés.

A fotókat az űrtechnikával foglalkozó HEO nevű cég készítette, méghozzá más műholdak kameráit felhasználva. 

TIE-vadász

A TIE-vadászok (Twin Ion Engine – iker-ionhajtómű), ahogyan nevük is mutatja, két ionmotorral rendelkeznek, amelyek jelentős sebességre képesek felgyorsítani őket a csillagok közötti ütközetek során. A hajtóművek különleges, zümmögő hangja a Star Wars-filmek egyik legjellegzetesebb akusztikai eleme, amely már messziről jelzi a Galaktikus Birodalom közeledtét.

A TIE-vadászok leginkább az egyszerű, gömb alakú pilótafülkéjükről és a hatalmas, hatszögletű oldalpaneljeikről (napkollektor/hűtőfelület?) ismerhetők fel, ezek adják azt a sziluettet, amelyre a felvételeken  az ERS-2-es is nagyon hasonlított.

Egy Tie-vadász, rohamosztagossal, Földön nyaraló Darth Vaderrel (Fotó: by Gary Miller/Getty Images)

Egy TIE-vadász, rohamosztagossal és Földön nyaraló Darth Vaderrel (Fotó: Gary Miller/Getty Images)

Tizenhat éven át volt aktív

Az 1995-ben indított, 16 éven át aktív, a maga idejében úttörőnek számító európai földmegfigyelő műhold a hasonló felszereltségű, 1991-ben indított és 2000-ig működött ERS–1 műholddal együtt hosszú időn át gyűjtött alapvető adatokat a szilárd földfelszínről, az óceánokról, a sarkvidéki jégtakaróról és a légkörről.

Ezek az adatok rendkívül értékesek az éghajlatváltozással kapcsolatos jelenségek tanulmányozásához. A műholdas adatokat számos természeti katasztrófa esetén is alkalmazták a következmények felmérése és elhárítása érdekében. Fontos öröksége még az ERS holdaknak, hogy megalapozták számos későbbi és mai modern földmegfigyelő műhold programját, megfigyelési módszereit és műszerezettségét – olvasható Frey Sándor csillagász cikkében.

Forrás: Gizmodo, MTI
Kép(ek) forrása: Getty Images