Magic Baka Gábor 2024. 02. 23.

Fél évszázad után újra a Holdon az USA

Bő egy hét után sikeresen landolt a Holdon egy amerikai űrcég leszállóegysége, ezzel több mint fél évszázad után tért vissza égi kísérőnkre az Egyesült Államok.

Az elmúlt években felpörgött a Hold iránti érdeklődés, számos projektet futtatnak állami űrügynökségek és magáncégek is.

A texasi székhelyű Intuitive Machines a NASA emberes holdra szállást célzó Artemis-programjának kiegészítő missziójaként (118 millió dolláros NASA-támogatással), indította el IM-1-es/Nova C küldetésben az Odysseus nevű leszállóegységét február 15-én, azaz múlt csütörtökön a SpaceX rakétáján. Az eszköz pedig, bő egy hét után, közép-európai idő szerint kora hajnalban sikeres landolást hajtott végre, jelentette be a cég.

Landolás előtt (Kép: Intuitive Machines)

Landolás előtt (Kép: Intuitive Machines)

A leszállás pontos helyét nem közölték, de azt igen, hogy az Odysseus a landolás után két órával már meg is kezdte az adatküldést. A 4,3 méter magas, hatlábú eszköz több 12 különböző tudományos eszközt is vitt magával. Az Odysseus körülbelül egy hétig végzi majd a feladatait, azt követően árnyékba borul, napkollektorai nem kapnak fényt.

A sikeres leszállással az Egyesült Államok az Apollo-program 1972-es lezárulása után lépett újra a Hold felszínére.

Január 8-án már indult egy hasonló misszió, akkor a NASA-val szintén kooperáló Astrobotic küldte Peregrine leszállóegységét a Holdra a United Launches rakétáján – egyebek mellett a magyar Puli Space Technologies Téridő Plakettjével a fedélzetén –, ám az eszköz üzemanyagrendszere meghibásodott. A Peregrine ugyan eljutott a Holdig, megkerülte azt, de a leszállás nem volt lehetséges, így a Földre visszatérve elégett a légkörben.

Ünneplés az Intuitive Machines központjában (Kép: Getty Images)

Ünneplés az Intuitive Machines központjában (Kép: Getty Images)

Ami a Pulit illeti, annak Holdi Vízszimatolója az Intuitive Machines következő, IM-2-es misszióján indul majd útnak még ebben az évben – a Peregrine kudarca után az lehet majd az első eszköz a Hold felszínén.

Így fest a leszállóegység (Kép: Getty Images)

Így fest a leszállóegység (Kép: Getty Images)

Forrás: Intuitive Machines, MTI
Kép(ek) forrása: Getty Images, Intuitive Machines