Magic Fehér Patrik 2024. 03. 18.

Újra úton a Concorde, a legendás repülő

Irigylésre méltó látványban lehetett része a New Yorkban lévőknek néhány napja, amikor egy Concorde-ot utaztattak a Hudson-folyón. A rekordgyors repülő rövid időre még a levegőbe is emelkedett.

Sokan a mai napig a Concorde-ot tartják a repülés csúcsának: a brit-francia koprodukcióban készülő, jellegzetes “letört orrukról” könnyen felismerhető gépek voltak az első utasszállítók, melyek átlépték a hangsebességet. Kifejlesztésük rettenetesen drága volt: többek között ez, egy tragikus baleset, valamint a működéssel járó hatalmas zaj volt az, ami végül örökre a földre kényszerítette a gépeket két évtizede.

A repülésben azóta is keresik, kutatják a megoldásokat, melyek orvosolhatják a Concorde problémáit, de közben bevetésükkel tudják azokat a számokat hozni, melyeket a legyártott húsz legendás gép is tudott: akár 2179 km/órás csúcssebesség, vagy a New York-London táv három órán belül (a rekord 2 óra 52 perc 59 másodperc 1996-ból).

Amíg azonban nem köszönt be újra a hangsebességű utasszállítás korszaka, marad az ábrándozás és a múltba való visszatekintés. Ebből a szempontból igazi léleksimogató eseménynek lehettek szemtanúi a New York-iak március 14-én:

a Hudson-folyón ugyanis megjelent egy eredeti Concorde.

8 fotó megtekintése

A G-BOAD hívójelű repülő, mely eredetileg 1976-ban állt szolgálatba, már 2003 óta a földön pihen, és az Intrepid Museum tulajdonát képezi. A gép most került vissza hozzájuk egy több hónapig tartó renoválás után, melyet követően ismét régi fényében pompázik a Concorde.

Kép: Michael M. Santiago/Getty Images

Kép: Michael M. Santiago/Getty Images

Az Intrepid Concorde-ján április 4-étől túrákat vezetnek, így a múzeum látogatói kaphatnak egy kis szeletet abból, milyen is volt az élet a valaha volt leggyorsabb utasszállítón. A legtöbb Concorde egyébként Franciaországban és az Egyesült Királyságban található, viszont a legközelebbi kiállított darabért elég Németországig, a Technik Museum Sinsheimig (Sinsheimi Műszaki Múzeim) utazni.

Forrás: CNN
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Michael M. Santiago/Getty Images