Magic Erdős Norbert 2024. 03. 19.

Érdemes az eget kémlelni, 78 éve nem volt ilyen

1946-ban volt utoljára olyan, hogy a Földről szabad szemmel lehetett megfigyelni egy nóvát, amely tulajdonképpen egy csillagközi termonukleáris robbanás.

Februártól egészen szeptemberig bármikor bekövetkezhet egy nóvaesemény, amely 2500 fényévre lesz tőlünk és akár szabad szemmel is látható majd az égbolton – írja az IFL Science.

A nóva a kataklizmikus változócsillagok egyik fajtája. Egy fehér törpéből és egy vörös óriásból álló kettőscsillagban bekövetkező robbanás, melynek során a nagyobb csillag főként hidrogént tartalmazó légköréből gáz áramlik a fehér törpe felszínére, egyre nagyobb mennyiségben és egyre gyorsabban. Amikor a felgyülemlő gáz elér egy bizonyos hőmérsékletet és nyomást, megindul benne a magfúzió, termonukleáris robbanás következik be. A robbanás a rövid ideig tartó fényességmaximuma után fokozatosan elhalványodik, de ez akár évtizedekig is eltarthat.

A nóva szó a latin nova stella (új csillag) kifejezésből származik. Ezzel a kifejezéssel illették ugyanis régebben az égbolton hirtelen megjelenő objektumokat, mivel úgy hitték, hogy egy új csillag születésének a szemtanúi.

És most figyelj nagyon jól!

Tudod mit jelent az, hogy 2500 fényévre van tőlünk ez a robbanás? Azt, hogy valójában már 2500 éve bekövetkezett, de a Földről csak most válik láthatóvá, vagyis a robbanás fényének ennyi idő kellett ahhoz, hogy elérjen hozzánk.

A nóva a NASA szerint az Északi Korona csillagképben várható.

Bradley Schaefer, a Louisiana Állami Egyetem tudósa nemrég azt nyilatkozta, hogy olyan változás történt a távoli “T CrB” néven jegyzett csillagban, amilyen egy korábbi, 1946-ban megfigyelhető robbanást is megelőzött. Ezen számítások alapján Schaefer arra következtet, hogy 2024 szeptemberéig bármikor láthatóvá válhat a termonukleáris folyamat bedurranása.

A “T CrB” szerencsére olyan helyen van az égbolton, hogy az év túlnyomó részében látható, szóval a robbanás néhány napig szabad szemmel is látható lesz, majd utána még egy héten át távcsővel.

A 2024-es év izgalmakkal teli lesz, legalábbis csillagászati szempontból, hiszen hamarosan érkezik egy üstökös, amely 71 évente látható, míg április 8-án öt percen át élvezhetik a teljes napfogyatkozás Észak-Amerikában.

Kép(ek) forrása: Getty Images