Magic Kovács Miklós 2024. 05. 06.

Ez lenne a világ leggyilkosabb gyalogtúrája

A világ elméletben legyalogolható leghosszabb túraútvonala a két végpont között több tízezer kilométer, de nagyon kevés az esély, hogy ezt bárki teljesíteni tudja.

Egy fotelhuszár Reddit-felhasználó (cbz3000) addig forgatta a földgömböt, böngészte a térképeket, amíg rá nem jött, hogy hol húzódik a szárazföldön megtehető legbrutálisabb vándorút, ami a leghosszabb és a legvadabb is egyben. 

Igazi gyilkos túra lenne ez, ha valaki bevállalná, és ráhajtana erre a rekordra. Az indulás a Jóreménység-foka lenne Dél-Afrikában, ahonnan 22 387 kilométert gyalogolva jutna el az extrém túrázó Oroszország északkeleti csücskébe, Magadanba. 

Fél évig kellene gyalogolni egyfolytában

Az úton kapna bőven pecsétet az útlevelébe, hiszen 16 országon keresztül vezet a túra, hatalmas hegyeken, sivatagokon át. A Google Maps szerint nagy könnyítés lehetne, ha a Fekete-tengeren át komppal tenné meg az utat a jövőbeni vándor, így 21 779 kilométerre rövidülne az út, de akkor már nem lenne igaz, hogy csak szárazföldön tette meg lépteit. 

A túra kiindulópontja L'Agulhas, Dél-Afrika

A túra kiindulópontja L’Agulhas, Dél-Afrika

A digitális útvonaltervezők szerint ezt az utat 4492 óra gyaloglással töltött idővel lehetne teljesíteni, vagyis jó fél évig kellene sétálni. Ennyi idő alatt a megtett szintkülönbség összeadva olyan lenne, mintha valaki 13 alkalommal mászta volna mega Mount Everestet – természetesen a leereszkedéssel együtt. 

Nyilván a valóságban ez az út sokkal hosszabb lenne, hiszen pihenésre is szükség van, és ezzel együtt emelkedik a kihívás a szinte lehetetlen kategóriába. Mert ha valaki rászánna életéből pár hosszú évet, még akkor is ott vannak a geopolitikai problémák. Az útvonal több háborús zónán is áthalad, Szudánban, Szíriában nem életbiztosítás egyedül kóborolni, ahogy a vízum is gondot okozhat. A turisták számára kiosztott egyszerű vízum nem enged olyan hosszú tartózkodást, amennyi egyes országok gyalogos átszeléséhez kellene. 

Magadanba, Oroszországba kellen eljutni a nagy vándorlás végén

Magadanba, Oroszországba kellen eljutni a nagy vándorlás végén

Van, aki belvállalt már hasonló túrát

Őrültségnek hangzik, amihez hasonlót sem próbálna meg soha senki, ugye? Azonban ezzel a feltételezéssel tévedünk, mert vannak olyan eszement vándorok, akik már belevágtak ilyen brutális, embert próbáló gyaloglásba. A National Geographic újságírója, Paul Salopek például 2013-ban indult útnak egy még hosszabb túrára. Célja az emberelődök migrációs útvonalának megismétlése lett volna, Afrikából, Etiópiából indulva 38 600 kilométert megtéve akart eljutni hét év alatt az amerikai kontinensre, végső célállomása Chile lenne. 

A terv kicsit csúszott, mert még mindig úton van, a koronavírus miatti lezárások és geopolitikai tényezők miatt nem tudta még elhagyni Ázsiát, nagy kalandja jelenleg Kínában tart, ahol persze nem unatkozik: két éve járja az ország változatos tájait, és 62 évesen azért hosszabb pihenőket is tart. Chile elérését most 2027-re teszi, de ki tudja, addig mi történik a világban, bár Salopek tényleg komolyan veszi a régi mondást, miszerint nem a cél elérése a fontos, hanem az út maga.