Magic Kovács Miklós 2024. 05. 06.

Halálfal mentheti meg az űrhajósokat a sorvadástól

Olasz kutatók egy rémisztő nevű szerkezettel, a halálfallal akadályoznák meg a Holdon élő űrhajósok izomzatának leépülését.

Lassan, apró lépésekkel halad az emberiség a Holdra való visszatérés felé, ami akár tartós ottani tartózkodással is járhat majd a távoli jövőben. Ez azonban több problémát is felvet, amit meg kell oldaniuk a tudósoknak. –  írja a The Guardian.

A leendő holdbázison kell egy megoldás arra is, hogy fittek maradjanak az űrhajósok huzamosabb holdi tartózkodás esetén is. Az asztronauták számára ugyanis nemcsak az űrbéli mikrogravitáció jelent problémát, hanem a Hold gyenge gravitációs mezeje is. Ilyen környezetben élve az izomzatra csak a földi tömegvonzás egyhatoda hat, és ez legyengítheti az akár évekig ott dolgozó embereket. Ez megnehezítené a visszatérést a Földre, de a Milánói Egyetem tudósai találtak egy rendkívül egyszerű választ a kérdésre: az űrhajósoknak el kell menniük futni.

Így zajlana az edzés a Holdon (fotó: Milánói Egyetem)

Így zajlana az edzés a Holdon (fotó: Milánói Egyetem)

Ez nehezen kivitelezhető a Holdon, ezért erre a célra építenének egy “halálfalat” a bázison. A riasztó elnevezés a cirkuszok, és kaszkadőrök világából jön, ők használják ugyanis bizonyos mutatványokhoz a Wall of Death elnevezésű szerkezetet. Ez a “sport” az Egyesült Államokban született az 1900-as évek elején, ahol kezdetben csak motorkerékpárokkal léptek be az arénába. Indiába a kétezres évek kezdetén gyűrűzött be és azóta is töretlen a népszerűsége.

lényegében egy hordószerű szerkezet, aminek a falára felfutva különféle járművekkel haladnak a vakmerő mutatványosok, és nagy tempójuknak köszönhetően nem esnek le onnan. Ugyanezt építenék meg futókra optimalizálva, a holdi körülményeket figyelembe véve. Már az első földi kísérletekkel készen is vannak: egy 36 méter magas daruról belógatott bungee-jumping kötélről lógatták le a tesztalanyt, aki így képes volt a falon futni.

Népszerű cirkuszi mutatvány világszerte a halálfal (Fotó: Thilina Kaluthotage/NurPhoto via Getty Images)

Népszerű cirkuszi mutatvány világszerte a halálfal (Fotó: Thilina Kaluthotage/NurPhoto via Getty Images)

A súlytalanságot imitáló teszten kiderült, hogy a futás közben annyi oldalirányú erőt is kifejtett a futó, ami elegendő a csont- és izomsorvadás megelőzésére. A Földön felfüggesztés nélkül lehetetlen lenne elérni a megfelelő tempót a falon maradáshoz, a számítások szerint azonban a Holdon ehhez elég 13 km/órával futni. 

Alberto Minetti, a Milánói Egyetem fiziológia professzora szerint meglepő, hogy senki sem gondolt még erre a megoldásra, szerinte egyszerűbb egy ilyen szerkezettel fitten tartani az űrhajósokat, mint egy mesterséges gravitációt generáló, forgó űrbázist építeni.  Az Apollo-program 1972-es lezárása óta, senki nem járt a Holdon, de a NASA még nem adta fel a visszatérés terveit, a jelenlegi időterv szerint 2026-ban újra űrhajósok léphetnek a Holdra.

Forrás: The Guardian
Kép(ek) forrása: Getty Images