Magic Fehér Patrik 2024. 05. 06.

Szabályosan vérzik ez a fa, ha megvágják

Minőségi bútorok és hangszerek készülnek abból a fafajtából, amiből vérszerűen piros folyadék áramlik ki, amikor belevágnak.

Láttunk már olyat, hogy egy fából víz tör elő, de hogy vér? Ez nem valami isteni csoda, mielőtt még azt gondolnánk, a vérző fa, sőt, vérzők fák ténylegesen léteznek.

Ha vannak otthonodban minőségi fabútoraid, esetleg hangszered, akár az is készülhetett vad tikfából vagy vérfából. A tudományos, latin nevén Pterocarpus angolensis elsősorban Afrika déli részén őshonos, elnevezése pedig nem véletlen: tényleg vérzik, amikor vágást ejtenek rajta.

Szabályosan vérzik ez a fa, ha megvágják

Természetesen itt nem olyan vérről van szó, mint amilyen bennünk vagy más állatokban megtalálható. A termeszekkel és a tüzekkel szemben ellenállóbb fajta “vérét” alapvetően a fákban megtalálható nedvek adják, melyet tanninok színeznek meg ennyire erőteljesen. Míg más növényeknél főleg a levelek tartalmazzák a tanninokat, arányuk pedig 12-20 százalék között mozog, itt a “vérben” kb. 77 százalékos arányról beszélhetünk.

A szín mellett ezek az anyagok arra is jók, hogy az állatok számára kellemetlen ízűvé tegyék a fát és annak kérgét. Egyfajta védekezési mechanizmus ez tehát, mely nem mellesleg látványos is.

Egyes törzsi kultúrák a vörös folyadékot gyógyító erejűnek is tartják, összekeverik például állati zsírokkal és krémeket készítenek belőle. Ennél egyszerűbb felhasználási mód az, amikor egyszerű festékanyagként színeznek vele.

Forrás: Oddity Central, Wikipédia
Kép(ek) forrása: SAplants/Wikimedia Commons