Magic Kovács Miklós 2024. 05. 08.

Feltámasztják a Nokia legendás mobiltelefonját

25 évvel az eredeti megjelenése után a Human Mobile Devices (HMD) feléleszti a klasszikus mobiltelefon koncepcióját a Nokia 3210-es modernizált verziójával.

A Nokia márkát birtokló Human Mobile Device a múltba való visszakacsintással próbál szeletet hasítani a mobilpiacos tortából. Szerintük újra eljött a butatelefonok kora, amelyek nyugalmat adnak és végre elzárnak az agysorvasztó digitális tartalmaktól.

Az Egyesült Királyságban végzett kutatásukból kiderült, hogy az emberek naponta átlagosan 3 óra 46 percet töltenek telefonozással, a Z generáció 61%-a pedig időnként tudatosan szakít az okostelefonjával. A “dumbphone-boom” jelenség egyik oka tehát, hogy a klasszikus készülékek egy kis kikapcsolódást nyújtanak a másodpercenként felbukkanó értesítésektől – írják közleményükben. 

Feltámasztják a Nokia legendás mobiltelefonját

Az új Nokia 3210-ben a gyártó szerint minden megvan, amit egy igazi klasszikustól várunk: 2 megapixeles, vakus kamerával és egy 1450 milliamperórás akkumulátorral érkezik, és természetesen ott van rajta a legendás Snake-játék.  Lényegében ennyit tud, valamint az újragondolás jegyében bekerült 4G-képesség, amit a 2,4 hüvelykes  240 x 320 pixel felbontású képernyőn valószínűleg senki nem fog túlhasználni. Az alapvető funkciókhoz a számítási teljesítményt egy 1 GHz-es Unisoc T107 lapka adja,  ami 64 megabájt RAM memóriával dolgozik, a tárhely pedig microSD kártyával akár 32 gigabájtig bővíthető. 

Van még Bluetooth 5.0 kapcsolat, a töltés egy USB-C porton keresztül lehetséges, a hátlapi kamerával 720p felbontású videók készülhetnek. A Nokia 3210 arany, tengerkék, és sötétszürke színekben lesz elérhető Magyarországon, 31 990 Ft ajánlott fogyasztói áron, május közepétől.

Nem ez egyébként az első ilyen próbálkozás, 2017-ben már, nagyon hasonló marketingkoncepcióval, ugyancsak a nosztalgiára építve feltámasztották már a 3310-est is, de az nem váltotta meg a világot.

Feltámasztják a Nokia legendás mobiltelefonját

Forrás: Human Mobile Devices
Kép(ek) forrása: Human Mobile Devices