Magic Fehér Patrik 2024. 05. 08.

Kiszámolták, hány életet mentettek meg az oltások

Sokat köszönhetünk a védőoltásoknak, de hogy mennyit, azt eddig konkrétan nem tudtuk. Az Egészségügyi Világszervezet most pontos számokat közölt.

Napjainkban egyre népszerűek a védőoltásokat ellenző gondolatok, pedig évszázadokkal ezelőtt mit nem adtak volna azért, hogy életek millióit megmenthessék a ma rendelkezésre álló tudással. Sokat köszönhetünk ezen a téren Edward Jenner angol sebészorvosnak, aki megtette az első lépéseket a védőoltások kifejlesztésének terén 1796-ban azáltal, hogy himlős betegek sebváladékaival kezelt egészséges embereket, akik később immunissá váltak.

Nélküle nem tarthatnánk ott, ahol napjainkban, bár még ma is vannak hiányosságok, hiszen nem jutnak még el a világ minden pontjára a rendelkezésre álló hatóanyagok, másutt pedig elutasítják őket, így még ma is felütik fejüket komolyabb járványok.

Ezek megelőzésére indult 50 éve az EPI (Expanded Programme on Immunisation) nevű program, ennek eredményeit pedig nemrég a WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet összesítette. Adataikból kiderül, hogy

154 millió életet sikerült megmenteni

a védőoltások segítségével, ebből 146 millióan 5 évnél fiatalabbak voltak. A tanulmány arra is rámutat, hogy a megmentett emberek átlagosan 66 év egészséges életnek örvendhettek.

Kiszámolták, hány életet mentettek meg az oltások

“2024-ben egy tíz évnél fiatalabb gyermek 40 százalékkal nagyobb eséllyel éli meg a következő születésnapját az elmúlt 50 év vakcinázási törekvéseinek köszönhetően” – mutatott rá dr. Andrew Shattock, a kutatás vezetője, hozzátéve, hogy a javulás jelentős részéért, 60 százalékért egyedül a kanyaró elleni védőoltás felel.

Forrás: The Lancet
Kép(ek) forrása: Getty Images