Magic Fehér Patrik 2024. 05. 08.

Vasútvonalat építene a NASA a Holdon pár éven belül

Ambiciózus tervei vannak az amerikai űrkutatási hivatalnak: már a következő évtizedben megnyitnának egy vasútvonalat a Holdon, rajta lebegő szerelvényekkel.

Óriási álma az emberiségnek, hogy megvesse a lábát a Földön kívül is. Az első állomása ennek a Hold lehet, ahová ismét embereket küld a NASA a következő években. Meg kell azonban oldani az ottani közlekedést is – nem csupán a személy-, hanem az teherszállításra is gondolni kell, ha valódi kolonizációt szeretnénk véghez vinni.

Ezen már törték a fejüket a NASA szakemberei is, és elő is jöttek egy vasútvonal ötletével. Na nem egy hagyományos sínpár és szerelvény kombinációjára kell gondolni: a rendszer a FLOAT nevet kapta. Ez egy mozaikszó, mely önmagában lebegést jelent, és ez helytálló is, ugyanis

a “síneken” haladó vonatok lebegnének.

Nagyjából egyébként a mozaikszó mögötti hosszabb név is erre utal (Flexible Levitation On A Track). A rendszer autonóm, megbízható és hatékony lenne, legalábbis ez az elképzelés célja.

Elképzelés a FLOAT-ról (Kép: Ethan Schaler/NASA)

Elképzelés a FLOAT-ról (Kép: Ethan Schaler/NASA)

A lebegő vonatok mellett a technológia legizgalmasabb része talán az, hogy a tervek szerint a sínek, pontosabban a platformok nem lennének fixek, hanem kb. szőnyegszerűen fel lehetne őket tekerni, és bárhol leteríteni a holdkőzetre (erre utal a névben a flexible). A pálya grafitrétegekből készülne, és elektromágnesesség segítségével lebegnének, valamint haladnának a robotjárművek. Ha a rendszer a tervek szerint összeállna, napi 100 tonna nyersanyagot is lehetne így mozgatni a Hold felszínén.

Egyelőre elég futurisztikusan hangzik mindez, de az azért jelzésértékű, hogy a NASA az egyik legfontosabb innovatív koncepciói között tartja számon a FLOAT-projektet. Jelenleg a második fázisban tart a fejlesztési munka, ami azt jelenti, hogy egy kicsinyített, méretarányos verziót fejlesztenek-építenek belőle, melyet aztán olyan környezetben próbálnak ki, amelyek a holdi körülményeket szimulálják.

Forrás: IFLScience, NASA
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Canva (AI)