Magic Fehér Patrik 2024. 05. 09.

Olyat csináltak tudósok a kávéval, aminek sokan örülhetnek

Kutatóknak sikerült elérniük, hogy az utóbbi években népszerűvé váló kávéváltozat, a cold brew mindössze percek alatt elkészüljön épp olyan formában, ahogy amúgy hosszú órák alatt elkészülne.

Habár már régóta létezik és isszák, főleg az utóbbi évtizedben vált felkapottá a cold brew kávé. Ennek lényege, hogy az őrleményt 12-24 órán át áztatják hideg vagy szobahőmérsékletű vízben, majd leszűrik. Az eredmény egy lágyabb, de a hosszú ázási idő miatt jóval koffeinesebb kávé, melyet előszeretettel fogyasztanak hűsítőként is a melegebb időszakok beköszöntével.

Az ital értelemszerűen nem olyan, hogy rákívánunk, és iszunk egyet, hisz fél-egy napon át készül. Legalábbis így volt eddig. Az ausztrál Új-Dél-Walesi Egyetem kutatói ugyanis előálltak egy eljárással, melynek köszönhetően

három perc alatt is elkészíthető a cold brew.

Otthon nem lesz egyszerű leutánozni a szakemberek trükkjét, ugyanis egy olyan ultrahangos eszköz segítségével gyorsították fel a folyamatot, mely 38,8 kHz-es frekvencián rezgeti a kávét. A tudósok szerint a hanghullámok az őrölt kávé részecskéire hatnak úgy, hogy azokat kvázi széttördelik, így válik intenzívebbé az aromák és az ízek kioldódásának a sebessége.

Habár bonyolultan hangzik a rendszer, a kutatók épp egy olyan szisztéma kialakításán dolgoznak, mely kompatibilis a jelenlegi eszpresszógépekkel, így a cold brew-k gyorsított előállítása házi körülmények között is lehetségessé válik.

A kutatók mintákat is küldtek egy ausztrál élelmiszerügyi egyesületnek, ahol tesztelték a háromperces cold brew-t, összevetve a hagyományos, 24 órás verzióval. A független szervezet megállapításai alapján aromában, textúrában, ízben és utóízben hozta azt gyors változat, mint a lassú, egyedül abban volt eltérés, hogy kicsit keserűbbnek bizonyult a tudósok kávéja.

Forrás: Interesting Engineering
Kép(ek) forrása: Getty Images