Magic FIRSTCLASS 2024. 05. 13.

Unalmas az erkélyed? Így lehet belőle “édenkert”

Egyszerű praktikákkal gyönyörű kiskertté varázsolhatjuk erkélyünket, ahol a koktélparadicsom, a fűszernövények vagy éppen egy eper jól megfér egymás mellett.

Az erkély kertészekedés szempontjából a lehetőségek tárháza, érdemes kihasználni, és azon keresztül közelebb hozni magunkhoz a természetet, vagy akár megtermelni saját zöldségünket, gyümölcsünket.

Egy kis kreativitással és beruházással már néhány négyzetméteren is látványos eredményeket érhetünk el, balkonunkból pedig igazi édenkertet varázsolhatunk – állítja a Praktiker kert- és növényápolási szakértője.

Mérjük fel erkélyünk adottságait

Az első lépés, hogy felmérjük erkélyünk nagyságát, tájolását, adottságait, és átgondoljuk, milyen haszon- vagy dísznövényeket szeretnénk ültetni. A helykihasználás szempontjából fontos, hogy nemcsak vízszintesen, hanem függőlegesen is kertészkedhetünk, a különböző futtatós és pergolás megoldásokon túl vertikális termesztőedényeket is használhatunk.

A megfelelő növények kiválasztásához ismernünk kell a napfényes órák számát, a szélkitettséget, valamint a terület fedettségét, például hogy segíti-e az eső a növények vízellátását. Ezeket a lehetőségeket felmérve érdemes tanácsot kérni áruházi, kertészeti munkatárstól.

Eszközök

Ha nincs otthon semmi, akkor érdemes több kéziszerszámot is beszerezni az ültetőkanáltól és ásótól kezdve a kézi gereblyén át egészen a locsolókannáig. Attól függően, milyen növényeket álmodunk az erkélyre, szükségünk lesz még különböző méretű és mélységű ültetőedényre, kaspóra. Az alacsonyabb növények jól mutatnak kisebb tartóban is, a nagyobb méretűeket pedig mélyebb balkonládába vagy terjedelmesebb kerámiaedénybe is ültethetjük. A palántáknak, fűszernövényeknek remek megoldás lehet a magaságyás.

Unalmas az erkélyed? Igy lehet belőle "édenkert"

Arról is győződjünk meg, hogy az ültetőedény alján vannak lyukak, ahol a fölösleges víz távozhat. Praktikus megoldás lehet az önöntöző balkonláda is, amely folyamatosan biztosítja a megfelelő vízmennyiséget, így akár néhány napra is magukra hagyhatjuk a növényeket, ha elutazunk.

Jöhet a föld és a tápanyagok

A barkácsáruház szakértője szerint nem érhetünk el látványos eredményt jó minőségű virág- és palántaföld nélkül. Szerencsére az általános virágföldön túl ma már számos speciális, tápanyaggal dúsított, különböző pH-értékű föld közül is választhatunk. Ami lényeges, hogy az ültetőközeg szerkezete laza és kellően vízáteresztő legyen. Az általános virágföld jellemzően dísznövényekhez használható, a muskátli- és balkonföldek pedig kifejezetten egynyári- és balkonnövényekhez.

A palánta- és szaporítóföld igen magas tápanyagtartalommal rendelkezik, amely segíti a gyökeresedést és a fejlődést. A különösen laza, rostos szerkezetű, alacsony pH-értékű savanyúföld ugyanakkor magasabb díszítő és beltartalmi értéket biztosít a savas közeget kedvelő dísznövények és bogyósok számára. A magaságyást érdemes jó minőségű földdel és/vagy komposzttal, illetve valamilyen drénréteggel is feltölteni, amely tápanyagokban gazdag és jó vízelvezetésű talajt eredményez.

Válasszunk olyan növényeket, amelyek jól érzik magukat az erkélyen

Fontos szempont a szezonalitás, és hogy mely növények mivel társíthatók. A vetőmagok hátoldalán található piktogramok és leírások segítségével könnyen kiválaszthatjuk az erkélyünkre leginkább illő fajokat. Ha a csomagoláson szereplő további javaslatokat is betartjuk, akkor szép, életerős palántákat, dísznövényeket nevelhetünk – javasolja a Praktiker szakértője. Ha a magaságyásba többféle zöldséget tervezünk, a növények víz- és tápanyagigényének egyeznie kell, és azt is figyelembe kell vennünk, hogy oldalirányba vagy felfelé terjeszkednek-e. A folytonnövő palánták esetében (így például bab, uborka vagy lugasparadicsom) karózásra, hálózásra is szükségünk lesz.

Unalmas az erkélyed? Igy lehet belőle "édenkert"

Az egyre magasabb UV-sugárzás miatt kevés növény bírja a tűző napot, ezért napfényes helyekre érdemesebb mediterrán növényeket, például pálmákat, leandereket ültetni, akár egészen nagy méretűeket is. Ha az erkélyünk kicsi és napos, a balkonládákba ültethetünk szúnyogűzőt, bakopát, muskátlit vagy olyan évelőt, mint a varjúhájfélék.

A növényesítéshez a legideálisabb a félárnyékos fekvés. Itt már nem csak dísz-, hanem haszonnövényeket is ültethetünk. A növények etikettjén leginkább ilyen fényviszonyra utaló piktogramot láthatunk.

Gondozás

Ahogy szabadföldi veteményesnél, úgy balkonláda és magaságyás esetében is igaz, hogy ne ültessünk túl szorosan, hagyjunk elég helyet a növények fejlődéséhez. A rendszeres öntözés mellett gondoskodjunk a megfelelő tápoldatozásról is, ami segíti a lombozat, a virágok és termések fejlődését.

Szezonidőszakban a folyamatosan virágzó növényeknek érdemes heti egyszer tápoldatot keverni az öntözővízébe. A dísznövényeket és zöldségféléket sajnos az erkélyen is utolérhetik a különböző kártevők (rovarok, atkák) és gombás betegségek, például a lisztharmat vagy foltbetegségek. Ha ezt tapasztaljuk, mindenképp kérjük ki növényvédelemben jártas szakértő tanácsát a megfelelő növényvédőszer, vagy biomegoldás kiválasztásához, használatához.

Forrás: Praktiker
Kép(ek) forrása: Getty Images