Magic Fehér Patrik 2024. 05. 13.

Zavar a hangos szomszéd? Ez a függöny segíteni fog

Amerikai kutatók előálltak egy olyan forradalmi anyaggal, melyből akár hangszigetelő függöny is készíthető.

Talán nem kell mondani, hogy nagyon zajos világban élünk. Sok esetben otthonunk sem a csendről és nyugalomról szól: csukott ablakon is beszűrődik a forgalom zaja, a szomszéd flexel, füvet nyír vagy csak bömbölteti a tévéjét, amit a közös falon át úgy hallunk, mintha a nappalinkban történnének az események.

Ezen problémák csillapítására az MIT fejlesztői előálltak egy olyan szövettel, mely gyakorlatilag hangszigetelő tulajdonságokkal bír. Maga az anyag alig vastagabb, mint az emberi haj, de speciális szálakat tartalmaz, melyek rezegnek, ha bizonyos feszültség alá helyezik őket.

Gyakorlatilag egy elektromossággal működésbe hozott, rezgő anyagról van szó, mely kétféleképpen teremthet csendet. Egyfelől a rezgés maga is hanghatással jár, még ha csak halkkal is, vagy éppen az emberi fül számára nem hallhatóval. Ez is elég azonban ahhoz olyan hanghullámok generálására, melyek kioltják a zavaró zajokat, épp úgy, mint az ilyen tulajdonságokkal felvértezett fül- és fejhallgatók. Ilyen formában csak kis felületen hatékony az anyag.

Másrészt – és ez az, ami nagyobb dolog – maga az anyag el is képes nyelni a rezgéseket, azaz valóban hangszigetelő. Az MIT szerint akár szobák és autók belterében is bevethető újdonságuk, ugyanúgy, mint bármilyen vászon vagy selyem. Példaként egy fali függönyös alkalmazási formát mutattak meg, ahol a falon még átmegy a hang, de a függönyön már nem.

Kép: MIT News; iStock

Kép: MIT News; iStock

Az anyag egy meglepő tulajdonsággal is bír: megfelelő körülmények között “hangtükörként” is működhet, azaz képes visszaverni a hangok jelentős részét.

Forrás: MIT News
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images