Magic FIRSTCLASS 2024. 05. 14.

1,8 millióért vették meg a betiltott magyar könyvet

Több esetben is milliók cseréltek gazdát egy-egy értékes tétel kapcsán a dedikált könyvek aukcióján, a legértékesebb darabot József Attila írta alá.

1931. március 21-én készült el József Attila Döntsd a tőkét, ne siránkozz c. kötete. Az első dedikációk valószínűleg ekkor születhettek, mert május 6-án a budapesti ügyészség már elrendelte a nyomozást a kötet két verse (a Szocialisták című vers és egy Villon-fordítás) miatt. A vád sajtó útján elkövetett izgatás volt – két nappal később pedig el is kobozták a példányokat.

Utóbbi nem sikerült maradéktalanul, ugyanis közkézen maradt egy dedikált példány Pollacsek Sándornénak / szeretettel / József Attila felirattal. Később kiderült, hogy a költő helytelenül írta alá a könyvet, ugyanis a személyt Pollatschek Sándornénak hívták.

József Attila aláírása

József Attila aláírása

Ez is közrejátszhatott abban, hogy május elején 1,83 millió forintért árverezték el a papírkötéses kiadványt a 22. Dedikált könyvek aukcióján.

A legtöbben és a legtovább Dr. Gróf Apponyi Albert: Emlékirataim című kötetére licitáltak. Az első világháború utáni trianoni békekonferencia magyar delegációjának vezetőjének kötetére 120 ajánlat érkezett. Végül több mint egymillióért (egészen pontosan 1 111 111 forintért) kelt el.

Sokat ért még egy szovjet űrhajósokat bemutató kiadvány (többek között Gagarin, Leonov, Komarov és Tyereskova aláírásával – 777 777 Ft), valamint Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk című regényének egy 1912-ben dedikált kiadványa (400 100 Ft).

Forrás: antikvarium.hu
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images