Magic Fehér Patrik 2024. 05. 16.

Lángos egy olasz étteremben? Pesten ez is lehetséges!

A három Michelin-csillagot szerző világhírű séf, Dani García a régióban Magyarországon nyitotta meg első éttermét. Az Alelí Budapestben jártunk, és egy sajátos, de ötletes gasztronómiai elképzeléssel találkoztunk.

2018-ban Dani García, a marbellai születésű séf elérte, amit el lehet érni ebben a szakmában: étterme, a Dani García Restaurante elnyerte a három Michelin-csillagot. Ezt követően nem feltétlen úgy élvezte a sikert, ahogy talán a legtöbben tették volna, hanem a következő lépésen kezdett gondolkodni.

Úgy döntött, konyhaművészetét szeretné az egész világhoz eljuttatni, ezért létrehozta a Grupo Dani Garcíát. Az új missziójára fókuszáló andalúz férfi úgy érezte, nem lenne őszinte, ha étterem úgy üzemelne, hogy a séf nincs jelen,

így egy hónappal a harmadik csillag megszerzése után úgy döntött, bezárja éttermét,

ezzel a váratlan döntésével világhírnevet szerezve.

Csoportjába ma 12 különböző márka tartozik, melyek eltérnek egymástól, mégis van bennük közös. Ez a séf kulináris víziója, egyfajta ars poeticája: megmutatni, hogyan lehet egy világrész konyháját a helyi gasztronómiai viszonyok között alkalmazni.

A legjobb minőségű olasz és magyar alapanyagokból dolgoznak

A legjobb minőségű olasz és magyar alapanyagokból dolgoznak

A séf ezt alapvetően az andalúz konyhával kezdte, de a csoportjába tartozó Alelí az olasz ízek otthona. Marbella után Budapesten, a Dorothea Hotelben nyílt meg a második ilyen étterem, ahol García inspirációja és receptjei nyomán elevenedik meg a mediterrán konyha varázsa. A családias légkört áthatja a dolce vita-érzés, az étterem étlapja pedig utazásra invitálja a vendégeket, akik azon keresztül átélhetik Piemont, Lombardia, Lazio, Campania vagy Szicília különböző vidékeinek hangulatát.

Az olasz osteriák hangulatát idézi a beltér, mintha egy lugas alatt ülnénk

Az olasz osteriák hangulatát idézi a beltér, mintha egy lugas alatt ülnénk

Az étterem célja, hogy mindenki kötetlenül élvezhesse a mediterrán konyha klasszikus fogásait, amelyeket az Olaszországból érkezők mellett a legkiválóbb magyar alapanyagokból készítenek. Mindezt személyesen is átélhettük a nyitás napján, május 15-én.

Galériánkat megnyitva részletesen is megnézheted, mi minden kerül a tányérokra az Alelí Budapestben, milyen az olasz-magyar lángos, mire való a jégből készült tál, és az is kiderül, mit jelent az étterem neve!

25 fotó megtekintése

A megnyitóra a sztárséf is eljött. „Rendkívül izgatott vagyok, hogy ismét Budapesten lehetek, egy olyan városban, amelyet néhány évvel ezelőtt volt szerencsém felfedezni a Michelin európai útikönyve kapcsán. Akkoriban csak álmodni mertem arról, hogy újra itt járhatok, most pedig már az Alelí megnyitóján ünnepelhetek a csapattal” – fogalmazott García.

Dani García és Giorgio Cavicchiolo

Dani García és Giorgio Cavicchiolo

Kivételes alkalom volt, hogy itt járt a spanyol, a mindennapi feladatokat ugyanis nem ő, hanem egy olasz, Giorgio Cavicchiolo felügyeli majd. „Számtalan kulináris kaland és tapasztalat során mindig a kapcsolatteremtés volt számomra a legfontosabb. Úgy gondolom, hogy ez az, amit az Alelí és egyben az olasz konyha is megtestesít: szívvel-lélekkel főzni minden egyes vendégünknek, függetlenül attól, hogy kik ők és honnan érkeztek” – mondta tökéletes magyarsággal az Alelí head chef-je, aki nyelvtudását magyar feleségének köszönheti.

Az Alelí Budapest mellett 2024-ben várható a Grupo Dani García első számú láncának mondható, andalúz ízekkel operáló BiBo budapesti egységének nyitása is, szintén a Dorothea Hotel épületében.

Kép(ek) forrása: BDPST Koncept, Fehér Patrik