Magic Kovács Miklós 2024. 06. 23.

Ebben is Európa legjobbjai között Budapest

Ha tengeri hullámok helyett a kultúrában merülnénk el, akkor ezek az európai városok számítanak a legjobb úti célnak - a listán Budapest előkelő helyen szerepel.

A tengerparton ropogósra sülés, esti koncertek, grillezés, ázás, fekvés, sportolás mellett a nyár a művészet terepe is. Amikor már rákvörösen ténfergünk az olvadó térkövön, jól jön egy múzeumlátogatásokról szóló nap, és ehhez messze sem kell menni. Egy friss felmérés szerint a művészeti, kulturális látnivalók tekintetében Budapest kiemelkedő helyen áll az európai nagyvárosok között.

A listát Az Ubuy France szedte össze, felállították Európa 20 legjobb városának rangsorát a művészetkedvelők számára. Módszerük alapja a matematika volt, és a számok ugye nem hazudnak. Összeszámolták a művészeti galériákat, az ingyenesen látogatható kiállításokat, a szobrok és emlékművek számát, valamint az utcai műalkotásokat minden európai ország fővárosában. Minden várost 1-től 43-ig rangsoroltak e négy tényező alapján, így minden város maximum 172 pontot érhetett el.

Az utcai művészeti alkotásokat a Street Art Cities oldalon kutatták, a galériák, emlékművek és szobrok összegyűjtéséhez pedig egy népszerű utazási értékelő weboldalt használtak.

Holtversenyben az első helyen London és Párizs végzett összesen 166 ponttal. Londonban hatalmas számú, 259 galéria található, melyek közül 29 ingyenesen látogatható. London 347 emlékműnek és szobornak ad otthont, emellett 441 utcai műalkotás is fellelhető a városban.

A klasszikus művek mellett Londonban több műalkotás is található a világhírű Banksytől, amelyek közül néhányat plexivel fedtek le a turisták miatt, mint például az amerikai utcai művészet ikonjának, Jean-Michel Basquiat-nak emléket állító falrajzot aBeech Street alagútban. Ezeknek a műveknek a felfedezése már önmagában nagy kaland. Észak-Londonban, a Finsbury Parkban idén márciusban készült egy vadonatúj Banksy-alkotás is.

Szintén az első helyen, 166 ponttal végzett Párizs városa – itt 198 galéria található, amelyek közül 11 látogatható ingyenesen. A város tele szobrokkal, emlékművekkel: 796 darab ilyen mű található itt, valamint 637 utcai műalkotás fedezhető fel.

A Louvre természetesen kiemelkedő, ez a párizsi galéria a világ leglátogatottabb múzeuma. Ezzel a gyűjteménnyel semmi sem ér fel az öreg kontinensen, az elmúlt évszázadok leghíresebb művészeinek mesterműveit csodálhatjuk meg, a Milói Vénusz és a Mona Lisa előtt mindig tömegek állnak. A listán harmadik helyet Prága csípte el, a cseh fővárost Berlin, Amszterdam, Lisszabon, Róma, Athén és Bécs, majd Budapest követi.

Szépművészeti Múzeum, Budapest (fotó: WEKWEK/Getty Images)

Szépművészeti Múzeum, Budapest (fotó: WEKWEK/Getty Images)

Budapest

Oslót, Dublint, Koppenhágát is megelőzve kilencedik helyen végzett Budapest 127 ponttal. A városban 60 galéria található, amelyek közül 6 ingyenesen látogatható, valamint 248 emlékmű és szobor található fővárosunk terein, utcáin.  Az street art kategóriájában Kolodko Mihály munkássága emelkedik ki. A sokak által rajongott miniatűr bronzszobrok bárhol és bármikor feltűnhetnek, és a helyiek és turisták egyaránt imádják felkutatni őket. A kis szobrok sokszor társadalmi kérdésekre, komoly vagy épp könnyed témákra rezonálnak, a hazai kultúrát, történelmet a globális trendekkel, popkultúrával ötvözve. 

Forrás: Ubuy
Kép(ek) forrása: Matthew Horwood/Getty Images