Magic FIRSTCLASS 2024. 07. 24.

Rejtett kincseket fedeztünk fel a Balaton körül

Vízre szálltunk, utaztunk az időben és elbújtunk egy ékszerdobozban a Káli-medence elbűvölő környezetében, amit neked is fel kell fedezned. Ide menj, ha különlegességekre vágysz a Balaton mellett!

Megfoghatatlan erő járja át a Káli-medencét. Akárhányszor járunk a Balaton-felvidéken, mindig mást képes adni. Ott vannak a kézzel fogható adottságai, mely közül mindjárt meg is mutatok párat, azért viszont neked is oda kell menned, hogy érezd, milyen energiával tölt fel egy ilyen kirándulás. Magyarország egyik legcsodálatosabb helyén folyton újabb és újabb élményeket tudsz kicsomagolni magadnak, és egy ilyen kirándulás képes kipucolni az elmédet ebben az őrült zúgásban.

Autóval alig több mint 2 óra Budapestről a Balaton másik vége, habkönnyű túra akár egyedül, akár családdal, de hazafelé van hosszabb út is, arra készülj. A főváros forgalmát legyűrni a Suzuki Vitarával egyszerű feladat, az M7-est pedig csak Székesfehérvárig kell elviselni, onnan a 8-ason Veszprémig már könnyed ujjgyakorlat, ahol a távolságtartó tempomat és a sávtartó is dolgozhat, amíg az izgalmas részhez nem érünk.

Veszprémtől a 77-es útra kanyarodva kezdődik a hullámvasút – szó szerint és érzelmek terén is. Az utóbbi években úgy megújult a környéken szinte minden út, hogy rá sem lehet ismerni, mintha nem Magyarországon, hanem valamelyik tetszőleges bajor mellékúton terelgetnéd az autót. Tapolcáig hullámzik a táj, a Káli-medencében rengeteg a szintkülönbség, és a magasabb pontokról szinte belátni az egészet. Fel-felbukkan a Badacsony lapos bazaltkalapja is, ahogy közeledünk. A tájat évmilliókkal ezelőtt felszivárgó láva formálta ilyenre, a domborzat azért néz ki úgy, mintha sok kis vulkán között autóznánk.

27 fotó megtekintése

Irány a Balaton, vár a magyar tenger!

Első állomásunkhoz Tapolcánál fordulok a vízpart felé. Badacsonytördemicről és a Lábdi településrészről már azt hihetnénk, hogy Badacsonyba érkeztünk, de a települést 150 évvel ezelőtt is külön néven említették, pontosan ez a kis hely kell nekünk.

Éppen 11-et üt az óra, amikor megérkezünk a Badacsonytördemici Ökoturisztikai Látogtóközponthoz, ami tulajdonképpen az apró helyi strand bejárata is egyben. Bevallom, fájdalmas elhagyni a tökéletesen lehűtött belterű Vitarát, mert már most is 30 fokot ír a külső hőmérsékletre, de lerúgom a sneakert, és strandpapucsra váltok, mert a következő járműnek nem lesz kereke.

A helyi csónakházból bérelt kajakba pattanok, hogy a Balaton első vízi tanösvényét bejárhassam. Gyalog – mint a legtöbb hasonlót -, megközelíteni nem lehet, ez a Nádi szél Vizitúra tanösvény, ahol valóban a nádas nyílt víz felőli szegélyén kell végig haladni. Pontokat keresek, melyeket GPS-koordináták jelölnek, és közben igyekszem nem zavarni a helyi horgászokat, vízi tyúkokat és a kócsagokat, akiket láthatóan felzaklattam a korai érkezéssel, még mindketten a fészket őrizték.

Rejtett kincseket fedeztünk fel a Balaton körül

Egészen másként fest a Badacsony a vízből, a nádas széléről

A Balaton legnagyobb egybefüggő nádas területe található Badacsony és Szigliget között, ezzel a leggazdagabb élővilágú ilyen terület is. QR-kódokat keresek a 3 kilométer hosszú távon, melyek okostelefonnal leolvasva érdekességeket mesélnek a területről. Az egyik épp egy cölöpön áll, néhány méterre a nádas szélétől. Miközben ritmusosan evezek feléje, eszembe jut, hogy a hőség kint a vízen egészen más érzés, már a strandolókat se hallom a nádas túloldaláról, teljesen egyedül maradtam a madarakkal és a Badacsony olyan képével, amit máshonnan nem láthatnék.

A helyiek szerint vidrák is laknak a nádasban, melyek éjszaka a település belterületére is beszöknek, a vaddisznók pedig fordítva, az erdős területről törnek a nádas felé dagonyázni. A nyár legmelegebb napjai ezek, most a legszebb minden, a legzöldebb a táj, és a víz is nyugodt. Lehet kérni vezetett túrát motorcsónakkal, de a kajak vagy kenu most jobb választásnak tűnik. A feladat, hogy a kajak jó irányban törje az idő közben megérkező hullámokat, az érinthetetlen, eleven madárvilág közelsége pedig mindent kisöpör a fejemből, és ahogy partot érek, legszívesebben már fordulnék is vissza.

Rejtett kincseket fedeztünk fel a Balaton körül

A Nádi szél Vízitúra tanösvényen QR-kódokat kereshetsz és úgy olvashatsz érdekességeket

Vasúttörténelem méretarányosan

Ha már a Balaton nyugati része, akkor a Festetics-kastély a környék egyik kötelező eleme. Mi viszont a kevésbé ismert helyeket kutattuk a Balaton körül, és Keszthelyen is találtunk olyat, ahol elmélyedhetsz a saját gondolataidban, amely egy olyan Magyarországra kalauzol, amelyik egy asztalon terül el előtted.

Valójában több óriási asztalon, ez ugyanis Európa egyik legnagyobb terepasztala, melyen Magyarország és Ausztria valódi vasútvonalainak szakaszait modellezték le. A domborzat, a táj, az összes kiegészítő, és persze a mozdonyok, szerelvények mind nagyon jellegzetesek, idősebbeknek a gyerekkorukat idézhetik. Egy elsuhanó Nohab élőben már csak nagyon ritka esetben látható, itt viszont még húzza a klasszikus kék kocsikat.

Hihetnénk, hogy légi fotó, de ez a keszthelyi modellvasúti kiállítás egy apró részlete

Hihetnénk, hogy légi fotó, de ez a keszthelyi modellvasúti kiállítás egy apró részlete

Többcsarnoknyi néznivaló vár itt téged az elmúlt évszázad jellegzetes mozdonyaival és interaktív elemekkel. Indíthatsz darut, etethetsz miniatűr csirkéket vagy gyújthatsz tábortüzet is, de még éjszakai fényeket is csodálhatsz. 2,7 kilométernyi méretarányosan kicsinyített, 1:87 arányú (HO) vasúthálózat terül itt el 503 négyzetméteren. Igazi utazás, csak kisebb, ide is érdemes benézni.

Időutazás 15 perc alatt

A CarPlayen keresztül újra szól a saját listám, és mióta a Nova Rockon szakadó esőben szétrázták a házat, azóta a Måneskin egyre többször kerül elő. A Zitti E Buonit egész jól viszi a Vitara hangrendszere, és az olasz rockkal sikerül egy kicsit magamra formálni a Badacsony hegyoldalának hunyorítva toszkán jellegét, ahogy kaptatok felfelé a neves borbirtokok között.

Innen szokatlanul látványos a Balaton, belátni az egész Keszthelyi-öblöt, a túlparton pedig a jellegzetes fonyódi csúcsokat. Ebben a tűző napban a rikító zöld szőlőtőkék között üvölt a nyár. Ha nem vezetnék, kérnék egy hideg viceházmestert a Féluton fabódéban a hegyoldal közepén, de ennél rejtettebb helyet mutatok most nektek, ahol több száz éves történelem elevenedik meg.

Rejtett kincseket fedeztünk fel a Balaton körül

Néhol érdemes letérni az aszfaltozott útról, ahol jól jöhet a Suzuki Vitara szabadidő-autós hasmagassága és négykerék-hajtása

Nem a 71-esen, hanem hátulról közelítve érkezem a következő településhez, de éppen a Révfülöp tábla előtt befordítjuk a Vitara orrát a fák közé egy földútra. Alattam AllGrip összkerékhajtás, ha kellene, de az az 50 méter, amit megteszek, még nem egy komoly terep. Ez egy eldugott pont Révfülöp küszöbén, de még Kővágóörs közigazgatási területéhez tartozik, 1000 évvel ezelőtt itt egy Ecsér nevű falu állt, ennek nyomai után kutatunk most.

Még mindig áll az a templom, amelyről 1353-ban készült először feljegyzés. Mára persze csak rom, de a magas homlokzati fal, a masszív belső kőfalak és oszlopok még mindig állnak. Az 1400-as években kibővítették, és majdnem 100 éven keresztül szolgált a falu templomaként, de 1548-ban a törökök mindent felégettek a környéken, Ecsér faluval és templomával együtt. A falu elpusztult, a régészek meg is találták a romokat a templom körül, de ezen kívül nem maradt semmi, a területet pedig újraosztották.

Rejtett kincseket fedeztünk fel a Balaton körül

Az ecséri templomot először a 13. században említik, a falai még ma is állnak

Több hasonló is található a Káli-medencében, egybevágó történettel, Dörgicse területén négy ehhez hasonló templomromot is felkutathatsz, ha olyan helyeken szeretnél járni, ahol csak kevesen. Az ecséri romtemplom eldugott, de jól megközelíthető helyen fekszik, derékmagasságig érő, közel tökéletes kör alakú fal veszi körül, a templomot és a falat az 1960-as években tárták fel, azóta senki nem nyúlt hozzá. Igazi időutazás. Érdemes hozni egy takarót, leheveredni, és élvezni a semmittevést.

Ez a hely összekapcsol a Balaton-felvidékkel

Ráhangolódtunk a természeti értékekre, belekóstoltunk a történelmébe is, ideje nagyot kortyolni a kultúrából, amire az egyik legjobb hely a környéken a Káli-kapocs. Mindszentkálla egy eldugott kis zug az amúgy is ékszerdobozszerű falvakkal teli vidéken, ahol pár évvel ezelőtt egy olyan hely nyílt, amely pont azokhoz szól, akik a vidék tisztaságát és őszinteségét keresik. Fővárosiak nyitották, de ide járnak a helyiek, környékbeliek és kirándulók is.

Mert pontosan ez az a hely, ahol le szeretnél ülni egy sörre a szomszéddal, egy szörpre, ha megfáradtál a biciklizésben, vagy ha fáraszt az éttermek merevsége. Innen a név is, mindenkit összekapcsol, egyszerű és őszinte, pihentető, ahol megitatnak és megetetnek. A falu központjában a helyi kisbolttal együtt találod meg, nem nehéz, pontosan ide érkezel, ha bejössz a főúton.

Rejtett kincseket fedeztünk fel a Balaton körül

Klasszikus székek, retro dekor és kiegészítők, egyszerű választék a Káli-Kapocsban

Hétvégén vagy hétköznap itt mindig van hely, leteszem a Vitarát, és már megyek is be a pulthoz kérni a helyi meggyfröccsömet, közben pedig választok a napi menüből. Mindig mást lehet itt enni, nincs laminált étlap lapozgatós füzetben, krétával ki van írva táblára pár dolog, így még válogatnod sem kell. Legutóbb kiváló volt a sült kolbász tökéletes koviubival és friss kenyérrel, most viszont egy jó nyári lecsó lesz az ebédem, utána pedig egy pár túrógombóc édes tejföllel megáztatva, kihagyhatatlan, mindig ez a desszert a kapocsban.

Kulturális élményhely is egyben, a kavicsos teraszon mellettem valami régi lanovka függőkocsija áll, a bejáratnál kólát kínáló jegesmedve, bent pedig mindenféle relikvia az elmúlt évtizedekből. Ha nem láttál még működő, fafedeles, oltári régi Coca-Cola-hűtőt, vagy régi reklámtáblákat olvasgatnál, esetleg neon hirdetőtáblákat csodálnál, itt szinte minden van. Esténként még koncertek is a hátsó kertben – aktív éveikben a Punnany Massif is ide járt titokban zenélni a helyieknek.

Rejtett kincseket fedeztünk fel a Balaton körül

Egyszerű ételek társulnak a különleges hangulathoz, a túrógombóc isteni

Egyszerű, de kiváló minden étel, amikor csak éhes vagy, pont ez kell. Ha a túrógombóc után még fér valami, pár perc séta innen a környék egyik leghíresebb fagyizója, a Kő fagyi?, ahol, ha többnek nem is, egy gömb pisztáciának mindenképp le kell csúsznia, mert világraszóló.

Kávét a dobozból

A Balatonból sosem lehet elég, ha autóznál is egy jót mellé, akkor a Káli-medence mindenképp az egyik legjobb hely. Köveskálon keresztül Zánka irányába érdemes továbbmenned, majd felfelé kanyarodni Dörgicsére, ahonnan csodálatos a kilátás a magyar tengerre. Néhol kaptatós az útvonal, de az 1,4-es turbós Vitara erejével még élvezetesre is lehet venni az utakat, melyeken forgalom alig, döntött és jó minőségű kanyarok annál inkább jönnek szembe.

Akár Tótvázsony, akár Pécsely és Vászoly irányába is érdemes folytatni az utat, itt olyan, mintha a Balaton-felvidék gerincén futnánk végig. Budapest felé visszajutni a 77-esen és a 8-aso, majd az M7-esen gyorsabb, mintha a 71-es felé vennénk az irányt és végigmennénk a part mentén, viszont utóbbi tartogat érdekesebb helyeket, és a Balatont elengedni egy ilyen túrán nem egyszerű.

Rejtett kincseket fedeztünk fel a Balaton körül

Autózni is kiváló környék, gyönyörű a táj, remek az útminőség a Káli-medencében

Ha a tökéletes naplementés pontot keresed, ahonnan a legszebb látképet viheted magaddal haza emlékbe, akkor a balatonakarattyai magaspartot célozd meg a navigációban. Ebben a hőségben egy jeges lattét ajánlunk az utolsó percek élvezetéhez, de a The Rusty Coffee – Boxban a saját kedvenc specialty kávéidat is megtalálod, hogy a hazaútra is meglegyen a kellő lendületed.

Magunk mögött hagyni a Balatont az egyik legnehezebb feladat, de ehhez hasonló élményeket vihetsz haza magaddal, és ha ránk hallgatsz, nem csak egyszer nézel körbe. Mi is biztosan visszamegyünk még, ahányszor csak lehet.

Rejtett kincseket fedeztünk fel a Balaton körül

A Balaton-felvidék elvarázsol és kitisztít minden értékével

Hírdetés

Az új Suzuki Vitara – Készen áll a küldetésre!

Klasszikus stílusjegyekkel és régi értékekkel, de friss külsővel, megújult színekkel, beltéri újításokkal, továbbfejlesztett biztonsági funkciókkal és az S-CROSS-ból már ismert Suzuki Connect alkalmazással érkezett az utakra az új Vitara.

Fedezd fel te is!