A francia Alexandre Polmard családja már 1846 óta foglalkozik marhahússal, ő maga hatodik generációs tenyésztő és hentes egy személyben. Önmagában ez is szép sztori lenne, mert ritka az ilyen a mai világban, viszont ez a családi vállalkozás még a szűk mezőnyből is kiemelkedik.
Polmard nagyapja ugyanis az 1990-es években kitalált egy eljárást, mellyel a frissen vágott hús úgy tárolható, hogy hosszú hetek, hónapok, sőt, évek múltán is megőrzi eredeti frissességét. Gyakorlatilag hibernálásról van szó, ahol -43 Celsius-fokos levegőt fújatnak 120 km/órás sebességgel a marhahúsra egy erre kialakított laboratóriumban.
“Nem mondom, hogy az én marhám a legjobb a világon, mert minden hús más. Olyan ez, mint a bor” – fogalmazott korábban a TIME magazinnak a férfi egészen szerényen, pedig van mire büszkének lennie. Az akár 15 évig is eltárolható húsaiból ugyanis szédítő összegekért vásárolnak: jól jelzi ezt, hogy egy “hibernált” marhából készült rib eye steak ára elérheti a 3200 dollárt (1,17 millió forintot), és még így is várólisták vannak azokban az éttermekben, ahol árulják ezt a gasztronómiai különlegességet.
Természetesen lehet itt bármit trükközni a technológiával, ha az alapanyag nem jó. Ám mivel a Polmard család tenyészt is, ezért ezzel sincs probléma. A szabadban, stresszmentes környezetben tartják a blonde d’Aquitaine fajtájú marhákat – ez persze azzal jár, hogy a hús is lassabban érik be, az állatoknak több idő kell a kifejlődéshez, de a végeredmény szempontjából ezt talán senki sem bánja.