Magic Kovács Miklós 2024. 08. 09.

Gigantikus lámpaoszlopot terveznek a Holdra

A jövő holdbázisainak jellegzetes eleme lehet egy száz méter magas torony, ami szó szerint a létesítmény gerincét adhatja, ha minden a tervek szerint alakul.

A világ egyik leggazdagabb embere, az Amazon-tulajdonos Jeff Bezos által felvásárolt Honeybee Robotics nevű űrtechnológiai cég újító ötlettel állt elő a jövő holdbázisaival kapcsolatban. Szerintük egy ilyen létesítményben helye lenne egy 100 méter magas, utcai lámpára emlékeztető oszlopnak. 

A LUNARSABER nevű elképzelés szerint az oszlop tetején tudományos kísérletek eszközeit helyezhetnének el, és segíthetne a kommunikációban, az áramszolgáltatásban, sőt, hálózatot alkothatna más hasonló oszlopokkal.

Bár jelenleg még csak egy igen ambiciózus koncepció, az amerikai Védelmi Fejlett Kutatási Projektek Ügynöksége (DARPA) már finanszírozást is nyújtott rá a tízéves Lunar Architecture Capability Study (LunA-10) keretében.

A cég kifejlesztett egy olyan gyártási eljárást, amellyel a 100 méteres oszlopot a Holdra lehet juttatni, mivel egyetlen rakéta sem elég nagy ahhoz, hogy egyben szállítsa. Ennek is szép hosszú nevet adtak: a Deployable Interlocking Actuated Bands for Linear Operations (DIABLO) nevű folyamat segítségével a feltekert fém hengeres szerkezetekké hajlítható.

Ha felállítanák a LUNARSABER-t, az megvilágíthatná a környező területet a holdi éjszaka alatt, amely két földi hétig tart. Napenergia-paneljeivel áramot is termelhetne. A jelentős magasság miatt a Nap tovább sütné az oszlopot, mint a talajon lévő építményeket, és akár 100 kilowatt teljesítményt is elérhetne.

“Ha képesek vagyunk igazán magas építményeket építeni a déli pólus közelében, akkor lényegében több mint 95 százalékos megvilágítást tudunk biztosítani a holdév során” – nyilatkozta Vishnu Sanigepalli, a cég vezető kutatója.

Tehát egyfajta svájci bicskát kínálnak a jövő holdbázisainak, ami a kommunikációt biztosít, vezeték nélküli áramellátást szavatol és fényt ad az éjszakában. A Honeybee pedig érzi az idők szavát, a NASA mellett ők már a kereskedelmi vásárlók, Holdra készülő gigacégek számára is rendelkezésre állnak majd űrbéli terveik megvalósításához.

Forrás: The Byte
Kép(ek) forrása: HoneyBee Robotics