Magic Fehér Patrik 2024. 08. 09.

Közel állunk ahhoz, hogy jegy nélkül repüljünk

A jövő repterén nincs szükség útlevélre, iratokra, de még arra sem, hogy a jegyünket felmutassuk: mindent megold a technika. Az elképzelés akár már jövőre megvalósulhat.

A repülésben talán a legrosszabb az, hogy a járat indulása előtt órákkal ki kell érni a reptérre. Még ha feladott poggyász nélkül is utazik az ember, a biztonsági ellenőrzés és a beszállási procedúra szintén időigényes, még úgy is, hogy a legtöbb dolgot már digitalizálták.

Könnyen lehet azonban, hogy a jövőben még erre sem lesz szükség. A dubaji Zayed Nemzetközi Repülőtér több más közel-keleti és ázsiai légikikötővel együtt már azon dolgozik, hogy az utasok gyakorlatilag a reptér épületébe való belépéstől kezdve a gépbe szállásig dokumentummentesen haladhassanak.

A dubajiaknál mindez akár már 2025-ben meg is valósulhat.

Az egész rendszer hátterében egy komplex technológiai rendszer áll, benne biometrikus szenzorokkal, pl. arcfelismerőkkel, íriszszkennerrel vagy ujjlenyomat-ellenőrző gépekkel. Papírozás helyett csak ezekbe kell belenézni, rápillantani, és a kapuk már nyílnak, feltéve, ha a rendszerben a nevünk mellett szerepel egy repjegy. Ilyenekkel egyébként Európában is találkozhatunk már, legyen szó Spnayolországról, Németországról vagy éppen Hollandiáról – a különbség annyi, hogy itt nem a teljes reptéri folyamat, hanem csak egy kis részegységet (pl. a dokumentumok ellenőrzését) gyorsítják fel ezzel.

Arcfelismerővel felszerelt kapu a hamburgi reptéren (Kép: Marcus Brandt/picture alliance via Getty Images)

Arcfelismerővel felszerelt kapu a hamburgi reptéren (Kép: Marcus Brandt/picture alliance via Getty Images)

Ilyen rendszerrel néhány helyen már kísérleteztek, pl. az Emirates légitársaság Abu-Dzabiban. Az emberek egyébként vevők erre, mutatott rá korábban a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) felmérése: a megkérdezett utasok 75 százaléka szívesen választaná a biometrikus beléptető rendszereket, ha adott lenne a választás lehetősége.

Persze a maradék 25 százalékra is gondolni kell: nekik megmaradna a hagyományos rendszer, ha valamilyen oknál fogva nem választanák a dokumentummentes azonosítást (pl. féltik adataikat vagy csak ritkán utaznak).

Forrás: CNN
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images