Magic Fehér Patrik 2024. 08. 29.

Rábukkantak a világ legöregebb konyakjára

Már a csomagolása is lenyűgöző az italnak, azonban kora az, ami miatt igazán nagy figyelmet kap a páratlan különlegesség.

Akár XIV. Lajos francia király is megkóstolhatta volna azt a konyakot, melyre nemrég bukkantak, és most hivatalosan is Guinness-rekorder lett. A Jules Robin Cognac a világ legrégebbi konyakja, még 1696-ban készült.

Az ital egy holland gyűjtő, Lars Jansen kollekciójában volt már jó ideje, de csak nemrég fedezte fel, pontosan mi is rejlik az italritkaságok között. A konyak egyébként csak az 1880-as évek vége felé került aranyozott kristályüvegből készült palackjába a névadó Jules Robin cégénél, de arról már ők is megemlékeztek, hogy eredetileg egy 17. század végéről származó folyadékról van szó.

Rábukkantak a világ legöregebb konyakjára

Az 1696-os felirat az évek során azért elég jó értéknövelő tényező volt, több kézen is keresztülment az ital, mielőtt jelenlegi holland tulajdonosa 2018-ban meg nem vásárolta 142 500 euróért (56 millió forintért). A felirat azonban csak egy dolog: Guinness-rekorder italról akkor beszélhetünk, ha valóban bizonyítottá válik, hogy tényleg abból az évből származó a tartalom.

A rekord hitelesítése végül augusztusban történt meg, letaszítva ezzel a trónról egy 1720-ban készült konyakot. Az új öregségi csúcstartó mind a négy decije kiváló állapotban van a szakértők szerint, ugyanis a dugó hibátlanul túlélte az elmúlt 328 év megpróbáltatásait.

Forrás: Guinness World Records
Kép(ek) forrása: Nimmas