Magic Kovács Miklós 2024. 09. 05.

Káprázatos videón a légkörben elégő meteor

Alig fedezték fel a csillagászok, pár óra múlva már a légkörbe lépett a 2024 RW1, amely látványos csóvát húzva égett porrá a Föld felé tartva.

Az űrből érkező objektum a Fülöp-szigetektől keletre szakadt darabokra az egyre sűrűbb légkörbe érve, így látványos tűzgömböt létrehozva, számolt be a New Scientist. A jelenségre a NASA által támogatott Catalina Sky Survey (CSS) égboltfelmérő program segítségével találtak rá, a meteor átmérője nagyjából egy méter volt. 

A 2024 RW1-es magyar idő szerint szerdán 18 óra 45 perckor lépett be a légkörbe, majd nem sokkal később el is égett ott. Ennek oka a 63 360 km/órás sebesség volt, ami átlagosnak mondható az ilyen objektumok esetén.

25 kilométeres magasságban érte el a legnagyobb fényességét, és a becsapódás energiája 0,2 kilotonna volt (200 tonna TNT robbanóerejének feleltethető meg). Ennek ellenére az ilyen apróbb meteorok érkezése még a veszélytelen kategóriába sorolható, ekkora méretben nem tudják elérni a felszínt, teljesen megsemmisülnek a belépés során.

Az elmúlt évtizedekben történt legkomolyabb meteorjelenség a Moszkvától mintegy 1500 kilométerre keletre fekvő szibériai nagyvárosban, Cseljabinszkban történt 2013-ban. Az orosz tudományos akadémia szakemberei szerint a meteor tömege körülbelül 10 tonna volt, óránként 54 ezer kilométeres sebességgel hatolt be a légkörbe, és 30-50 kilométeres magasságban robbant szét. Az eseményt több videófelvétel is megörökítette, ami az egyik legjobban dokumentált meteorhullássá tette. A robbanás következtében mintegy 1200-an megsérültek, s jelentős anyagi kár keletkezett.

Minden meteor meteoridként kezdi 

„A meteorit a világűrből származó természetes objektum, ami a Föld (vagy egy másik égitest, például a Hold, a Mars stb.) felszínével való ütközéskor nem semmisül meg.

Amíg az űrben mozog, meteoroidnak nevezzük. Amikor belép a légkörbe, a légellenállás okozta súrlódás hatására felforrósodik és fényt bocsát ki, tűzgolyót létrehozva, melyet meteornak vagy hullócsillagnak hívunk. Bolidának a Földnek ütköző földönkívüli testet, vagy olyan tűzgolyó jellegű meteort nevezünk, amely kiemelkedő fényjelenséggel jár, függetlenül attól, hogy végül eléri-e a felszínt.

Egyre gyakoribb, hogy a szakértők még a légkörbe lépés előtt felfedezik, és előre kiszámolják az ilyen objektumok röppályáját. Az év elejéig az Európai Űrügynökség (ESA) szerint 8 ilyen eset volt ismert, a NASA és más űrszervezetek folyamatosan monitorozzák a Föld környezetét, de egyelőre nem észleltek olyan égitestet, amely belátható időn belül tényleges fenyegetést jelentene ránk.

Forrás: CNN
Kép(ek) forrása: Nyitókép (illusztráció): Getty Images/Paulfleet