Magic Fehér Patrik 2024. 09. 10.

Százmilliárdos bukással kerülte el a minőségromlást a pezsgőgyár

Ha a jövőben 2023-as évjáratú Dom Pérignon pezsgővel kínálnak, csúnyán át akarnak verni: a gyártó mindent kidobott az évből, mert az nem volt elég jó.

Nehéz év volt a 2023-as a francia pezsgőkészítők számára. Champagne tartományban forró és párás körülmények uralkodtak egészen augusztus közepéig, melyeket egy hűvös és szintén párás időszak, majd újabb hőhullám követett. Ezekből a körülményekből ugyan ki lehetne azt is hámozni, hogy megvolt kellő napsütés és nedvesség is ahhoz, hogy kiváló legyen a pezsgőt adó szőlőtermés, ám a valóságban nem ez volt a helyzet. Az érést nem segítette sem a túlságosan nagy meleg, sem a túl sok víz, ráadásul megjelentek a szőlőt érintő betegségek.

Ettől persze a munkát még elvégezték mind a 370 pincészetnél, így a Dom Pérignonnál is. Több százan szedték kézzel a fürtöket, és a borkészítés folyamatában is százas nagyságrendben vettek részt a dolgozók.

Mindezt azért, hogy a végén kiöntsék az egészet a lefolyóba.

Erről Vincent Chaperon, a pezsgőmárka pincemestere beszélt a Robb Reportnak. Chaperon elmondta, hogy a termés és a készülő ital egész egyszerűen nem felelt meg a Dom Pérignon márkához társított sztenderdeknek, ezért úgy döntött, hogy megválnak tőle. Más pezsgőmárkáknál jellemző, hogy a rosszabb alapanyagot elteszik egyfajta alapbornak, melyet később felhúznak jobb minőségű terméssel, náluk azonban ilyet nem játszanak.

A Dom Pérignon pincészete Epernay településen (Kép: Getty Images)

A Dom Pérignon pincészete Epernay településen (Kép: Getty Images)

A Dom Pérignon egyébként nem először csinál ilyen történelme során. Csak ebben az évszázadban a mostani esettel együtt négyszer is úgy döntöttek (2001, 2011, 2014), hogy az adott évjáratból nem készül pezsgő. Ilyenkor persze a dolgozók nem maradnak bér nélkül, kifizetik őket. Biztosan fájó azonban, hogy a kasszából a jelenlegi ajánlott árakkal számolva – évi egymillió palackkal és 295 dolláros árral számolva – legalább 295 millió dollár (106 milliárd forint) fog hiányozni.

Forrás: Robb Report
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Alexander Tamargo/Getty Images for Moet Hennessy