Magic Erdős Norbert 2024. 09. 18.

Rekord a BL-ben: ennyi gólt még senki nem lőtt egy meccsen

A Bayern München hazai pályán gurított kilenc gólt a Dinamo Zagrebnek a labdarugó Bajnokok Ligája új rendszerű alapszakaszának első meccsnapján.

A Bayern München történelmet írt kedd este, ugyanis ők lettek az elsők, akik kilenc gólt tudtak rúgni egyetlen mérkőzésen a 1992 óta létező Bajnokok Ligájában (a selejtezőket nem számítva) – ezt az UEFA is megerősítette.

A kilenc gólból négyet Harry Kane vállalt magára (hármat büntetőből), aki ezzel szintén rekordot állított fel, ő lett az első játékos, aki egy BL-meccsen három tizenegyest is gólra tudott váltani. És 33 év óta ő az első angol is, aki egy meccsen négyszer talált a kapuba; 1991-ben Alan Smith (az Arsenal játékosa) tudott hasonlót az Austria Wien ellen az első számú európai kupasorozatban.

A Bayern München-Dinamo Zagreb meccs első megadott gólja – két lesgól után – Kane első büntetője volt, amivel a brit játékos berúgta müncheni pályafutásának 50. gólját.

De itt még nincs vége, a BBC ugyanis összeállította, hogy Harry Kane kedd este milyen mérföldköveket lépett át:

  • A BL és az európai kupák történetének legeredményesebb angol góllövője lett 45 mérkőzésen szerzett 33 góljával, ezzel Wayne Rooney 30 gólos rekordját döntötte meg.
  • Az első angol játékos, aki négy gólt szerzett egy Bajnokok Ligája-mérkőzésen.
  • Az első angol, aki egy külföldi csapatban legalább három gólig jutott egy Bajnokok Ligája-mérkőzésen.
  • Az első játékos lett, aki büntetőrúgásokkal jutott el mesterhármasig a BL-ben.
  • Ez volt karrierje 24. mesterhármasa, és öt alkalommal fordult elő vele, hogy két egymást követő mérkőzésen is eljut legalább három gólig.
  • Ebben a szezonban már kilenc gólnál tart a Bayernben (öt meccs alatt).

A München legutóbb 1972-ben szerzett kilenc gólt egy európai kupamérkőzésen, akkor az Omonia Nicosiát végezte ki  9-0-ás végeredménnyel. Született már nagyobb gólkülönbséggel győzelem a Bajnokok Ligájában (Liverpool–Besiktas 8–0 2007-ben; Real Madrid–Malmö 8–0 2015-ben), de kilenc gólt a Bayern előtt még egyetlen csapat sem szerzett.

A München-Zagreb BL-mérkőzés egyébként 9-2-es végeredménnyel zárult, de meg kell említenünk, hogy tegnap este Szoboszlai Dominik is megszerezte első gólját a szezonban a Liverpool színeiben. A Liverpool a San Siróban 3-1-re győzött az AC Milánnal szemben, Dominik a harmadik gólt lőtte csapatának.

Forrás: UEFA
Kép(ek) forrása: Getty Images