Magic Kovács Miklós 2024. 09. 27.

Évezredes titkot tárt fel a mesterséges intelligencia

Az új felfedezést az tette lehetővé, hogy a tudósok megtanítottak egy mesterségesintelligencia-modellt a légi felvételek értelmezésére.

A friss technológiát használó módszerrel talált új Nazca-vonalak vagy geoglifák – a föld felszínén kialakított ábrák – kisebbek, de ősibbek a korábban felfedezetteknél.

A mesterséges intelligencia közreműködésével 303 emberalakot és állatokat ábrázoló geoglifát fedeztek fel. A kutatók több mint 2600 órát töltöttek a felvételek tanulmányozásával és a helyszíni vizsgálatokkal. A kutatáson dolgozó Karsten Lambers elmondta, hogy a mesterséges intelligenciával nagy lépést tettek előre, hiszen a Nazca-régió geoglifáinak teljes térképe még nem készült el.

A kétezres években megugrott a felfedezések száma, most pedig az MI is besegített az észlelésbe. Fotó:: Genry Bautista/dpa/picture alliance Getty Images

A kétezres években megugrott a felfedezések száma, most pedig az MI is besegített az észlelésbe. Fotó:: Genry Bautista/dpa/picture alliance Getty Images

Az új rajzokon különböző formák, például absztrakt emberszabású alakok, levágott fejek, háziállatok, halak, madarak, macskafélék, egy lehetséges szertartási jelenet, valamint ember-állat interakciók szerepelnek. A legbizarrabb alkotás egy 22 méter hosszú, kést tartó kardszárnyú delfin.

Az orkákat tehát olyan lényekként ábrázolták, amelyek emberáldozatot mutattak be. A kutatók szerint további csaknem ezer, mesterséges intelligencia által kiszűrt lehetséges talajrajzot kell még a terepen megvizsgálniuk.

Létezésük rejtély a modern ember számára

A Nazca-vonalak megközelítőleg 2000 évesek. A sivatagi vörös kőzetbe száznál több azonosított alakzatot véstek be, köztük közismert állatok és növények kontúrjait, geometriai mintákat és egyenes vonalak sorozatát. Ezek az alkotások évekig a világ egyik legnagyobb rejtélyének számítottak. Régészek szerint a 750 négyzetkilométernyi területen elterülő vonalak a sivatagban, az Andokban és az esőserőkben élő nazca indiánok szertartásaiban játszottak szerepet.

A Nazca-sivatagban eső híján az eróziótól védett vonalak többek között egy 135 méter széles majmot, egy 46 méter hosszú pókot, egy 66 méter szárnyfesztávolságú kolibrit és egy 300 méter hosszú és 54 méter széles, óriási madarat ábrázolnak.

Forrás: France 24, MTI, Pnas.org
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Giovanni Mereghetti/UCG/Universal Images Group via Getty Images