Style Fehér Patrik 2023. 03. 06.

Beszkennelik a lábad, utána 3D-nyomtatással elkészül a cipőd

Mosható és újrahasznosítható cipőt készítettek 3D-nyomtatással, amit nem lehet csak úgy megvenni egy boltban. Vásárlás - sőt, a gyártás - előtt szükséges egy fontos művelet.

Az élet egyre több területére tör be a 3D-nyomtatás technológiája, mellyel olyan új ötletek is kivitelezhetőek, melyek hagyományos gyártási módszerekkel nem, vagy csak drágán lennének megoldhatók. A divatipar is kezdi felfedezni magának az ebben rejlő lehetőségeket.

Élen jár a módszer alkalmazásában a Zellerfeld nevű cipőgyártó, amely csak és kizárólag 3D-nyomtatással készíti a sneakereit. Ez eddig nem újdonság, már évek óta dolgoznak a módszerrel a nagy divatmárkák is, teljes cipőket azonban csak elvétve készítenek így. Ezek a lábbelik nem hétköznapi darabok: azonnal magukra vonják a figyelmet neonszíneikkel, valamint mintázatukkal, utóbbiakban részleteiben látszik az is, hogyan építi fel a cipőt szintről szintre hőre lágyuló műanyagból a 3D-nyomtató.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Zellerfeld Shoe Company Inc. (@zellerfeldofficial) által megosztott bejegyzés

A műanyag szó ne tévesszen meg senkit: olyan alapanyagból készült a Zellerfeld cipője, melyet a gyártó állítása szerint teljes egészében újra tud hasznosítani, a megunt és visszaadott cipőkből pedig egy vadiújat tud készíteni.

Maga a lábbeli egyébként nem kemény, inkább szivacsos, emellett mosógépben is mosható, gyorsan szárad és ellenáll a szagoknak. Gyenge pontjai nincsenek, tekintettel arra, hogy a cipő minden része ugyanabból az anyagból készült, sehol egy ragasztócsepp, ami összefogjon két elemet.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Zellerfeld Shoe Company Inc. (@zellerfeldofficial) által megosztott bejegyzés

A cipőt szinte a vevő lábára öntik, a megrendelés ugyanis úgy zajlik, hogy a vásárlónak először le kell töltenie a márka alkalmazását, majd be kell szkennelnie a lábát a telefon kamerájával. Ezt követően indul meg a pontosan a lábra illeszkedő cipő gyártása, mely a vevő által személyre szabott kinézetű dobozban érkezik.

Kép: Zellerfeld

Kép: Zellerfeld

Számos neves dizájnerrel és tervezőstúdióval is együtt dolgozik már a Zellerfeld, a cégnél bíznak abban, hogy a környezetet kevésbé terhelő cipőik egyre több emberhez jutnak el. A nem hagyományos dizájn mellett ebben a vételár jelentheti az egyetlen akadályt, a cipők ugyanis 250-350 dolláros (88-124 ezer forintos) összegekért kaphatók.

Nyitókép: Getty Images