Style FIRSTCLASS 2023. 03. 17.

Minden korábbi jachtot elhomályosít ez az úszó dizájnpalota

A szelek görög istenéről nevezték el azt a luxusjachtot, mely ugyanannyira zöld és fenntartható, mint amennyire esztétikus és kényelmes. Ha megépül, folyamatosan haladhat a korral.

A Jeff Bezos Amazon-milliárdos 500 millió dolláros (szűk 190 milliárd Ft) megajachtját is építő holland Oceanco nemrégiben lenyűgöző új hajót – pontosabban tanulmány – mutatott be.

A szelek, a nyugati tengerek görög istenéről Aeolusnak keresztelt vízi járművet „a szelek által formázott menedék”-ként írta le a gyártó, a képek alapján pedig nehéz ezzel vitába szállni.

A 131 méter hosszú hajótesten látható – kisebb hajókra emlékeztető – felépítmény szintjeit tényleg mintha a szél formázta volna tökéletesen áramvonalassá, ráadásul kerekded íveik erős kontrasztot alkotnak a test szögletesebb, előre törő egyenességével – a tervezők ki is emelték, hogy az Aeolus egyszerre férfias és nőies hajó.

10 fotó megtekintése

Az első fedélzet helikopterleszállót, a hátsó egyebek mellett medencét és a tengerre néző „beach clubot” kínál, míg a lépcső mellett központi lifttel is összekötött üvegezett „emeletek” közül a legfelső a bárnak és egy kis, privát terasznak ad helyet, eggyel lejjebb a tulajdonos lakosztálya található, míg a főfedélzeten lounge, egy nagy átrium, edzőterem és két vendéglakosztály várja az utasokat.

Még lejjebb két-két „normál” és VIP-lakosztály, terasz és egy kis bárpult teszi teljessé a képet.

A tulajdonosi lakosztály Görög szélisten nevét viseli (Fotó: Oceanco)

A tulajdonosi lakosztály Görög szélisten nevét viseli (Fotó: Oceanco)

A külső egyébként Giles Taylor autótervező – Citroën Xsara, Jaguar XJ, Rolls-Royce Ghost, Phantom, Dawn, Cullinan – munkája, míg a belső tereket a Bergman Design House jachtokra szakosodott Njord stúdiója álmodta meg.

A középpontban – a kényelmen, az esztétikumon túl – a fenntarthatóság áll: a hagyományos keményfa-hajópadló helyett „kisebb környezeti terhelésű” borítást, „klímapozitív” kaktuszból készült vegán műbőröket, mérgező anyagok nélkül feldolgozott vásznakat, szöveteket képzeltek a hajóra.

Beach club (Fotó: Oceanco)

Beach club (Fotó: Oceanco)

Az Oceanco „a változás szelét” is belelátja az Aeolusba, a hajót úgy tervezték meg, hogy élete során a hajtást folyamatosan korszerűsíteni, „zöldíteni” lehessen. Ha ma épülne meg a luxusjacht, dízel-elektromos hajtást kapna, de később ezt üzemanyagcellás rendszerre lehetne cserélni, még később pedig teljesen gázolajmentes, hidrogén-üzemanyagcellás rendszert kaphatna.

Az Aeolus egyelőre csak koncepció, de feltesszük, hogy ha elég tehetős megrendelő kopogtatna, az Oceanco meg is építené, nyilván igen borsos, Bezos hajójáét is meghaladó áron.

Forrás: Oceanco
Kép(ek) forrása: Oceanco