Style Baka Gábor 2023. 04. 19.

Hulladékból készítettek kontrollert

Újrahasznosított műanyagokkal tenné fenntarthatóbbá a gaminget a Microsoft – kérdés, hogy csakis ezért érdemes-e lecserélni a régi, de még működő eszközt.

Április 22. a Föld napja, az alkalomra pedig a Microsoft videojáték-platformja, az Xbox is újdonsággal készült.

A népszerű gamingplatform a fenntarthatóság jegyében új kontrollereket dobott piacra az Xboxhoz, a Remix Special Edition, ahogy neve is sejteti, újrakevert, pontosabban újrahasznosított anyagokból (is) készül.

A zöldes-földes színeivel is üzenő új széria a korábbi generációt jelentő Xbox One-hoz legyártott, de raktáron maradt alkatrészek, valamint egyéb műanyaghulladékok (használt CD-k, PET-palackok, roncsautók lámpabúrái – újrafelhasználásával kínál zöldebb alternatívát a játékosoknak. A színeken túl a kontroller különböző elemeinek eltérő textúrájú felületei szintén bolygónk, a Föld sokszínűségét hivatottak reprezentálni.

A külső egyharmada készül újrahasznosított műanyagból (Fotó: Xbox.com)

A külső egyharmada készül újrahasznosított műanyagból (Fotó: Xbox.com)

A kizöldített kontroller az Xbox Series X, Series S és a harmadik generációs Xbox One konzolokkal kompatibilis, Bluetooth-on keresztül pedig iOS-es, androidos és Windows 10-es, 11-es eszközökhöz is képes kapcsolódni.

A fenntarthatóság jegyében az új kontroller újratölthető akkumulátorral érkezik, ahogy a csomagolás, a doboz is újrahasznosított papírból készül, a vaskos használati útmutató helyett pedig QR-kód vezeti a releváns weboldalra azt, akinek igénye lenne az ilyenre.

A Microsoft 2030-ra szeretne szénsemleges, „vízpozitív” és zéró hulladékot termelő céggé válni, ennek része az új Xbox-kontroller is, ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a zöld körítés ellenére az, akinek ma is működő kontrollerje van, többet tehet a környezetért azzal, hogy nem vásárol újabb – valójában csak elismerten egyharmadában újrahasznosított anyagokból készült –, további környezetterheléssel legyártott vadonatúj terméket, hanem addig nyúzza a régit, ameddig lehet, vagy még inkább azzal, hogy kikapcsolja a konzolt, elmegy sétálni, közben esetleg felszed és kukába dob bármilyen eldobott szemetet.

Az új, zöld (“zöld”) Xbox-kontroller ára 85 dollár, mai árfolyamon szűk 25 ezer Ft.

Forrás: Xbox.com
Kép(ek) forrása: Xbox.com