Style Fehér Patrik 2023. 08. 03.

Időutazásra hív a Nokia új butamobilja

2023-ban is létezik még a Nokia, nyomógombos mobilokat is készít, melyek akár egy hónapig is bírják töltés nélkül.

Valaha a Nokia volt az egyik legsikeresebb mobilgyártó, ám az okostelefonok térnyerésekor mindenki lelépte őket. A cég még ma is létezik, az infrastruktúra-fejlesztéseknek fontos szereplője, de néhány modellel ma is a piacon vannak.

Eleinte ők is megpróbáltak felzárkózni saját okostelefonjukkal az olyan nagyágyúkhoz, mint a Samsung vagy az Apple, de hamar rá kellett jönniük, hogy ez a hajó már elúszott. Végül az elmúlt években mobilos sikereiket a retrohangulatú készülékeiknek köszönhették: a modern köntösbe csomagolt 3310-est sokan vitték, de többi nyomógombos készülékükre is volt kereslet.

2023-ra meg is újították két fontos modelljüket, a 130-ast és a 150-est. A forma mindenkinek ismerős lehet: ezek a mobilok korábban lekerekítettebbek voltak, a frissítés után azonban élesebbek a sarkaik. Ilyeneket markoltunk 15-20 éve, és gyakorlatilag a tudás sem változott sokat ahhoz a korszakhoz képest. Az előlap felét a gombok, a másik felét a 2,4 colos QVGA-kijelző foglalja el, mögöttük pedig egy 1450 mAh kapacitású kivehető akkumulátor található, mellyel akár egy hónapig is bírja a mobil készenléti állapotban.

Időutazásra hív a Nokia új butamobilja

Zenék streamelésére nincs lehetőség a mobilokkal, vezetékes fülhallgatónk segítségével azonban hallgathatunk FM-rádiót vagy előre letöltött zenéket. Nem hiányozhat viszont a telefonokról a Snake, a klasszikus kígyós játék, mellyel az ember még 2023-ban is kellemes perceket tölthet el.

A 130-as és a 150-es között a lényegi különbséget a 0,3 MP-es felbontású kamera adja, mely utóbbiban található meg. Erre szokás a kaputelefon-minőség jelzőt ráakasztani, de a vevők valószínűleg pontosan tisztában vannak azzal, hogy nem ezzel a telefonnal lövik majd a szépségdíjas fotókat, arra vannak más eszközök.

A mobilok áráról egyelőre nincs információ, az előző generáció tagjait a legtöbb helyen 18 ezer forintnak megfelelő összeg alatt kínálták.

Forrás: Nokia