Style Erdős Norbert 2023. 08. 04.

Tudod, mennyibe kerül a világ legdrágább söre? Annál sokkal többe!

A nemzetközi sörnap alkalmából elhoztuk nektek a sört, amelyért többet fizettek, mint egy új Ferrariért.

A történet 1875-ben kezdődött, amikor Sir George Nares admirális a brit Királyi Haditengerészet tisztje sarkvidéki expedícióra indult, hogy megtalálja a legendás Északnyugati átjárót. Már akkor is tudták, hogy nincs “kirándulás” sör nélkül, ezért palackozott a legénységnek néhány üveg, stílusosan Arctic Ale névre keresztelt sört a Allsopp’s főzde, akiket azóta az egyik legnagyobb brit főzdék közt tartanak számon.

Az Allsopp’s Arctic Ale egy erős, édeskés, 11%-os alkoholtartalmú főzet volt, amelyet kimondottan a sarkvidéki expedíciókra fejlesztettek. A kormány olyan sört kért, amely kibírja a mostoha körülményeket. Erősnek kellett lennie, hogy ne fagyjon meg, és fontos volt, hogy megelőzze a skorbutot, szóval C-vitamin is került bele.

Ma van a nemzetközi sörnap

2008 óta minden év augusztus első péntekén tartják a nemzetközi sörnapot, amely idén augusztus 4-ére esett. Az ünnepet egy amerikai kiskocsma indította, és hamar világhírű lett, napjainkban több mint száz országban ünneplik már. A nap hitvallása, hogy ilyenkor bátran kóstoljunk meg olyan söröket is, amelyeket nem szoktunk fogyasztani.

A sör hatalmas sikert aratott, a matrózok úgy áradoztak róla, hogy

“olyan lágy, mint egy burgundi vörösbor és olyan tápláló, mint a marhaszelet.”

Azt, hogy akkoriban mennyibe került egy üveg Arctic Ale, nehéz megmondani, de azt tudjuk, hogy 2007-ben egy árverésen 503 300 dollárért cserélt gazdát egy bontatlan, az 1875-ös sarkvidéki expedícióról megmaradt palack.

Ez mai árfolyamon számítva 180 millió forint.

*A nyitókép csupán illusztráció.

Forrás: allsopps.com
Kép(ek) forrása: Getty Images