Style Erdős Norbert 2023. 08. 07.

Egy magyar lány lett a “Föld legfittebb embere”

Horváth Laura sporttörténelmet írt: első magyarként diadalmaskodott a CrossFit Gamesen, a sportág világbajnokságán.

A négy napon keresztül tartó verseny során 12 feladatsort kellett teljesíteniük a résztvevőknek, a magyar versenyző ezek közül ötöt megnyert, különösképpen a viadal hajrájában teljesített fantasztikusan, ugyanis az utolsó négyből három számban ő bizonyult a legjobbnak.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Laura Horvath (@laurahorvaht) által megosztott bejegyzés

 

Oké, de mi az a crossfit?

A crossfit egy önálló, saját rendszer által meghatározott fitneszirányzat, amelyet Greg Glassmann hozott létre 2000-ben, majd vált az évek során egyre népszerűbbé a világon. A crossfit a funkcionális edzés alapjaira épül, és annak eszköztárát alkalmazza a programjai megalkotása során, egyaránt merítve a súlyemelés, az erőemelés, a gimnasztika és az állóképességi sportok területéről. Egy mondatban meghatározva a crossfit magas intenzitáson végrehajtott funkcionális edzés állandó változatosság mellett. Ezen sport elsődleges célja a minél jobb fittség elérése. Ez azt jelenti, hogy egy jól összeállított programnak fel kell készítenie a sportolót arra, hogy bármilyen feladat elé is állítsák, azt a lehető legmagasabb fokon tudja végrehajtani amellett, hogy közben egyik képességének a fejlesztése sem megy a többi kárára.

A 26 éves Horváth Laura 2018-ban és 2021-ben a második, tavaly pedig a harmadik volt a CrossFit Gamesen, most pedig felért a csúcsra és elnyerte a “Föld legfittebb embere” címet a nők között, valamint a győztesnek járó 315 ezer dollárt (körülbelül 113 millió forint).

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Laura Horvath (@laurahorvaht) által megosztott bejegyzés

 

Laura általában nem bánik kesztyűs kézzel a súlyokkal, a versenyen 213,2 kg-t nyomott ki.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

CrossFit Games (@crossfitgames) által megosztott bejegyzés

 

A hazai lány sikerét megelőzően egy másik magyar is dobogóra állhatott az egyesült államokbeli Madisonban rendezett versenyen, Varga Mira a 14-15 éves korosztályban a harmadik helyen végzett.

Varga Mira a dobogó harmadik fokán

Varga Mira a dobogó harmadik fokán

A CrossFit főként olimpiai súlyemelésből, állóképességi, valamint erőemelő- és gimnasztikai gyakorlatok keverékéből áll, így a legkomplexebb és legmegterhelőbb mozgásformák csoportjába sorolható.

Forrás: games.crossfit.com, MTI
Kép(ek) forrása: facebook.com/laurhorvath