Style Kovács Miklós 2023. 08. 21.

Ködből fakaszt ivóvizet egy zseniális találmány

Chilében, a száraz területeken gyakran előforduló sűrű ködből nyerik ki a vizet az egyszerű, de okos találmánnyal, ami egy új megoldásnak köszönhetően mentes a káros anyagoktól.

A ködbetakarítás több évszázados múltra tekint vissza, és a modern kor vívmányaival egyre hatékonyabb. Gyakorlatilag hosszan kifeszített ködhálókról van szó, amelyeken kicsapódik a sűrű ködben található víz, a finoman szőtt panelekkel összegyűjtött vizet csővezetéken át szállítják az ember lakta településekre. 

Életmentő és érdekes megoldás, amivel kapcsolatban sajnos újabb probléma merült fel: a légszennyezés. Mivel egyre károsabb anyagok keringenek a levegőben, így ez a felfogott víz lassan ihatatlanná válik, sőt főzésre sem lehet már használni. 

A Zürichben található Szövetségi Műszaki Főiskola most olyan ködhálókat fejlesztettek ki, amelyek a napfényt felhasználva képesek lebontani a veszélyes molekulákat. A háló bizonyos polimerekből és titán-dioxiddal bevont fémhuzalból áll. A háló összetevőit úgy tervezték, hogy maximalizálja a cseppképződés hatékonyságát, és biztosítsa, hogy a cseppek a lehető leggyorsabban lefolyjanak a hálóról. Eközben a titán-oxid kémiai katalizátorként működik, és a napfény UV-sugárzásának hatására lebontja a szerves vegyületeket, megtisztítja a vizet.

A kutatók a ködhálót még csak kísérletek során próbálták ki, olyan mesterséges ködöt használva, amelyhez szennyező anyagokat adtak. A hálók a ködből származó víz mintegy 8 százalékát tudták összegyűjteni, miközben a szennyező anyagok 94 százalékát eltávolították. Mindössze 30 percnyi napfényhatás elég volt ahhoz, hogy a titán-oxid működésbe lépjen, így a borongós időben is működőképesnek tűnik a dolog.

Hasonló programot indítottak 2015-ben Marokkóban is, mintegy 600 négyzetméter összfelületű ködhálót húztak fel az Anti-Atlasz hegységben 1225 méter magasan.

Az újszerű vízellátás jelentősen megváltoztatta a berber családok életminőségét. Az asszonyok és gyermekek korábban napi négy órát, száraz nyáron még több időt töltöttek azzal, hogy kutakról hordják a vizet. Szárazság idején lajtoskocsikkal hoztak vizet a térségbe.

A ködből összegyűjtött ivóvíz harmadannyiba kerül a háztartásoknak, mint amennyit korábban fizettek érte. A vezetékes vízellátással a családoknak több idejük marad az argándió begyűjtésére, amelyből olajat készítenek.

Forrás: New Atlas
Kép(ek) forrása: Brent Stirton/Getty Images