Style Erdős Norbert 2023. 08. 23.

Lefotózták az állatot, amelyből egyetlen példány van a világon

Nemrég egy állatkertben született az a zsiráf, amelyről úgy tartják, nincs hozzá hasonló az egész világon.

Az állatvilág egyik legritkább látványossága egy Tennessee-ben (USA) található állatkertben tűnt fel, pontosabban született meg: egy zsiráf, amelyen nincsenek foltok. 

A július 31-én született nőstény teljesen barna színű, hiányoznak róla a jellegzetes foltok, amelyről a zsiráfok ismertek. A Brights állatkert szerint a zsiráf már két méter magas, és anyja, valamint az állatkert munkatársai gondozzák, kitűnő egészségnek örvend. Az állatkert szakemberei úgy vélik, hogy a kis zsiráf egyedi példány, ugyanis a zsiráfok nagyon ritkán születnek folt nélkül, hiszen a vadonban az az álcázás elengedhetetlen kelléke.

De a mintázat nem csak az álcázás miatt fontos: a foltok alatt olyan érrendszer található, amely lehetővé teszi a zsiráfok számára, hogy a világosabb foltok közepén adják le a hőt, így biztosítva hőszabályozásukat. Minden zsiráfnak – kivéve a tennessee-i újoncnak – egyedi mintázata van.

 

A Brights állatkert alapítója reméli, hogy a szokatlan megjelenésű állat segít rávilágítani arra is, hogy a világ legmagasabb állatát mennyire fenyegeti az afrikai élőhelyének feldarabolása, valamint az orvvadászat.

Mennyi zsiráf él a Földön?

Három évtized alatt közel 40 százalékkal csökkent a zsiráfok száma; a becslések szerint ma már csupán 110 ezer zsiráf él Afrikában. A Giraffe Conservation Foundation (GCF) társigazgatója, Julian Fennessy úgy fogalmazott korábban: “néma kihalás” ez a folyamat, mert amíg az elefántok és az emberszabású majmok fogyatkozását élénk figyelem kíséri, a zsiráfról az a kép él a köztudatban, hogy tulajdonképpen jól elvan.

Az állatkert versenyt hirdetett, a közösség választhatja ki, mi lesz a kis zsiráf neve. Az alábbiak közül lehet választani: Kipekee (egyedülálló), Firayali (szokatlan), Shakiri (ő a legszebb) és Jamella (hatalmas szépség).

Forrás: The Guardian
Kép(ek) forrása: Getty Images