Style Fehér Patrik 2023. 08. 24.

Ilyen a sertésborda, melynek a csontja is ehető

Sikerült a népszerű fogásnak egy olyan formáját elkészíteni, melynek a csontját is meg lehet enni minden gond nélkül. Igaz, van egy trükkje ennek az ételnek.

Nincs is jobb annál, amikor a frissen sült sertésbordáról csak úgy leomlik a hús a csontról, melyet aztán rögtön félretehetünk. Mi lenne azonban, ha nem kellene ezt sem kidobni, hanem meg is ehetnénk? Ez jutott eszébe Vladimir Mićkovićnak, is a Juicy Marbles nevű cég alapítójának.

A szlovén vállalkozás a húsfogyasztást azonban nem úgy képzeli, mint a legtöbben. Termékeik növényi alapúak, azaz a hús sem igazi, hanem műhús, melyet olyan formájúra alakítottak, mint a legnépszerűbb állati alkotóelemek a hentespultban.

Több termékük is sikeres, bélszínjükre és vesepecsenyéjükre nagyon büszkék, ezt a sort szerették volna csontos hússal bővíteni. “A csontok arra invitálnak, hogy kézzel együnk, megosztva az ételt az egész asztallal” – fogalmazott ennek kapcsán az alapító, hozzátéve, hogy a húst nem fogyasztók úgy érezhetik, kimaradnak ebből a közösségkovácsoló tevékenységből.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Juicy Marbles 🔪 Surreal Kitchen (@juicymarbles) által megosztott bejegyzés

Innen jött tehát az alapötlet. Ahelyett azonban, hogy olyan komposztálható anyagot kerestek volna, ami valamilyen formában csontra emlékezteti az embert, rögtön átugrották ezt, és megalkották az ehető csontot.

Bízom abban, hogy a csontokat ízesíteni is tudjuk, így akár egy levesbe is bele lehet őket főzni. A legfontosabb azonban az, hogy lássuk, miként reagálnak erre az emberek

– tette hozzá Mićković.

Az ötlet érdekes, a legkíváncsibbak pedig akár már ebben a hónapban lecsaphatnak az első 500 csomag borda egyikére. A pakkok ára még nem ismert, széles körű árusításukra 2024 elejétől lehet számítani.

Forrás: The Guardian
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images