Style Erdős Norbert 2023. 08. 28.

Kínos fotót osztottak meg a Holdról

A Kanadai Űrügynökség posztolt egy fotót nemrégiben, amelyről kiderült, hogy hiba volt, hamar el is távolították a közösségi platformról.

Nagyon érdekes képet posztolt augusztus 19-én a Kanadai Űrügynökség a Twitteren (most már X). A műholdfelvételen szerintük a Hold egyik hatalmas krátere, a Tycho-kráter látható, de van vele egy kis gond. A kráter felső részén utak, sőt épületek láthatók…

Kínos fotót osztottak meg a Holdról

A bejegyzést viszonylag gyorsan eltávolították a netről, de nem elég gyorsan, ugyanis számos más platformon szétröppent a baki. A felvételen ugyanis nem a Hold látható, hanem a Föld, egészen pontosan a Barringer-kráter. Ami pedig még kínosabb, hogy a fotóval kapcsolatban a NASA-ra hivatkoztak.

A Barringer-kráter a világ egyik legismertebb becsapódási pontja, ami Arizonában (USA), a 66-os úttól délre található. A kráter 1200 méter átmérőjű, 170 méter mély és 45 m magas felgyűrt pereme van. A krátert a számítások szerint egy 45 méter átmérőjű, 300 ezer tonna tömegű, 19 km/s sebességgel becsapódó vasmeteorit vájta.

De valójában akkor hogyan is néz ki a holdi Tycho-kráter?

Kínos fotót osztottak meg a Holdról

A 85 km átmérőjű, 4,8 km mély Tycho viszonylag fiatal kráter (108 millió éves), a Hold felénk néző oldalán. Központi csúcsa 1,6 km magas, összetétele a Clementine-holdszonda adatai alapján különbözik az aljzatétól. A kráter egy aszteroida becsapódásának köszönhető.

Forrás: Kanadai Űrügynökség
Kép(ek) forrása: Getty Images, NASA, Reddit