Style Baka Gábor 2023. 09. 11.

5 milliós luxusórából készül 150 ezres változat

A Swatch megint nagyot gurít: a legelső modern búváróra, az idén 70 éves Blancpain Fifty Fathoms olcsósított változatát dobja piacra mindenki számára elérhető áron.

Az 1980-as években, amikor a hagyományos svájci óragyártók az ún. „kvarckrízis” éveit élték, azaz amikor mindenki számára olcsón elérhetővé váltak a mechanikus óráknál jóval pontosabb, strapabíróbb időmérők, egy ottani cég nagyot gondolt: Swatch néven maga is megfizethető, műanyagból készült kvarcokat dobott piacra.

A Swatch színes, divatos órái hatalmas sikernek bizonyultak a 80-as évek második felében, a 90-es években, a cég annyi pénzt gyűjtött, hogy Swatch Group név alatt lassan felvásárolta a hagyományos gyártók egy jelentős részét, többet között az Omegát, a Hamiltont, a Breguet-t, a Tissot-t.

A cégcsoport vezetése 2022 elején aztán óriásit durrantott, amikor a világ egyik legismertebb kronográfját, a Holdat is megjárt az Omega Speedmaster Professionalt műanyag tokban, kvarcszerkezettel, a Naprendszer égitestei által ihletett különböző színekben alig 250 euróért dobta piacra.

Bár a „Moonswatch”-ról gyorsan kiderült, hogy horológiai szempontból gagyi, az érdeklődés óriási volt, hónapokig kígyóztak a sorok a Swatch üzletei előtt, a különböző internetes piacokon sokszoros áron kínálták őket tovább értékesítésre, ráadásul egy teljesen új közönséget sikerült megszólítani, mellékhatásként pedig a többmilliós eredeti Omega eladásai is felpörögtek.

A Swatch Groupnál most igyekeznek megismételni a csodát, egy másik luxusmárkájukat, a Blancpaint párosítják a Swatch-csal.

Bár a világ legismertebb (búvár)órája kétségtelenül a Rolex Submarinerje, az elsőség a Blancpainé volt: 1953-ban ők mutatták be a modern búvárórák archetípusát, a Fifty Fathoms-ot.

A 70 éves jubileum tökéletes apropót jelentett a „szvaccsosításra”, így szeptember 9-étől, szombattól kapható lesz a bolti áron 5 millió Ft felett, de az irányadónak tekinthető szürkepiacon inkább 7,5-8 millió Ft-os összegekért gazdát cserélő eredeti műanyagos divatkiadása.

Kattints a képre, galéria nyílik!

14 fotó megtekintése

A teljes nevén Swatch Bioceramic Scuba Fifty Fathoms névre hallagató széria a Moonswatch-hoz hasonlóan műanyag tokba kerül, de egyértelműen magasabb minőséget képvisel: számlapján nyomtatott helyett különálló indexeket (órabeosztást) kap, a dekorált, de félig átlátszó hátlap mögött a Swatch Sistem51 automata mechanikus szerkezete ketyeg – a Blancpain vezére kijelentette, hogy a nevükkel ellátott karórába sosem került és sosem kerülhet kvarcszerkezet –, a 120 fokozatú búvárlünetta meglepően kellemesen fordul, ráadásul az őshöz hasonlóan ezek is 91 méteres (fifty fathom, azaz 50 öl) vízállósággal rendelkeznek.

Kép: Swatch Group

Kép: Swatch Group

A Blancpain x Swatch Fifty Fathom szériája a Moonswatch-hoz hasonlóan több színösszeállításban, dizájnban jelenik meg: égitestek helyett ezúttal értelemszerűen a bolygó óceánjai adják a nevet és az ihletet. Az Északi-sarki-óceán fehéres-szürkés, az Atlanti kékes, a Csendes narancs-fekete-szürke, az Indiai zöld-narancs-fekete színösszeállítást kap.

A már említett hátlapon az adott óceán grafikája mellett egy-egy, az adott víztömegben élő csupaszkopoltyúscsiga-faj is megjelenik, a színes, díszes állatok képei miatt is érdemes elnézegetni a karórát.

Az új olcsósított luxusóra szombattól lesz elérhető a Swatch üzleteiben mindössze 150 ezer Ft körüli áron – hogy lesz-e akkora őrület, mint a Moonswatch-nál volt, majd kiderül.

Kép: Swatch Group

Kép: Swatch Group

Kép(ek) forrása: Swatch Group