Style Fehér Patrik 2023. 10. 11.

Elfelejthetjük a jelszavakat, ezt ígéri a Google

A techóriás a régóta használt bejelentkezési módszer leváltásán dolgozik, helyette jöhet egy gyorsabb és biztonságosabb megoldás.

Sokaknak 2023. október 10. talán csak egy átlagos őszi kedd volt, azonban a Google olyasvalamit jelentett be, melynek köszönhetően a nap történelmi státuszba emelkedik az informatika történelmében: a cég közölte,

a jelszavak helyett mostantól az ún. passkey lesz az alapértelmezett náluk.

A passkey egy viszonylag új fogalom: a Google-nél magyarul azonosítókulcsként hivatkoznak rá, az Apple rendszerein jelkulcsként is találkozhatunk vele, lényege viszont ugyanaz. A felhasználóknak, amikor egy fiókba bejelentkeznek, nem kell megadniuk jelszót, sőt, a kétlépcsős azonosítást is el lehet felejteni. Mindezeket egy kriptográfiai kulcspár helyettesíti, melynek egyik fele a szolgáltatónál található, a másik fele pedig azon a készüléken, amit használunk.

Innentől kezdve a bejelentkezéshez elég annyi is, amivel pl. a telefonunkat feloldjuk. Ez lehet ujjlenyomat, arcszkennelés vagy egy minta rajzolása a képernyőre. Szakértők szerint ez a rendszer sokkal biztonságosabb, ugyanis a bejelentkezési folyamat során nem halad át titkos információ a hálózaton, amit egy támadó ellophatna. A hitelesítés során a szerver csupán arról győződik meg, hogy a privát kulcs rendelkezésre áll-e a fiók tulajdonosának eszközén.

Elfelejthetjük a jelszavakat, ezt ígéri a Google

Ezt tette tehát alapértelmezett választássá a Google, akik kijelentették, tervük egyértelműen az, hogy a jelszóhasználat ritkaságszámba menő, már-már történelmi emlék legyen a jövőben. Az elmúlt években több hasonló próbálkozást is láthattunk erre egyébként, de azt fontos hozzátenni, hogy ha van cég, amely ezt a technológiai forradalmat meg tudják valósítani, az a Google.

A passkey-azonosításra bárki átállhat majd a Google-fiókjába bejelentkezve, de aki még ódzkodik ettől a világtól, annak sem kell aggódnia, jó ideig még választható lesz a hagyományos jelszavas bejelentkezés is.

Forrás: Gizmodo, nki.gov.hu
Kép(ek) forrása: Getty Images