Style Kovács Miklós 2023. 11. 07.

Kutatók rájöttek a csípős wasabi titkos tulajdonságára

Egy új tanulmány szerint a tradicionális japán mustár, a wasabi javíthatja a kognitív funkciók bizonyos köreit a 60 év felettiek között, ami egy egyszerű és meglehetősen ízletes módja annak, hogy idősebb korunkban gondoskodjunk az agyunkról.

A pozitív hatás kulcsa a 6-metilszulfinil-hexil-izotiocianát (6-MSITC), egy bioaktív vegyület, amelyet korábban antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal hoztak összefüggésbe.  Több tanulmány foglalkozott már a tulajdonságával, miszerint ez az összetevő lassítja a sejtek károsodását és védi azokat.

Néhány korábbi vizsgálat kimutatta, hogy a 6-MSITC jótékony hatással van a kognitív képességekre, de ezt eddig még nem vizsgálták idősebb felnőtteknél – akiket leginkább veszélyeztet az agyai képességek elvesztése, a demencia.

A Nutrients szaklapban megjelent kutatás során 72, 60 év feletti idős személyt vizsgáltak 12 héten át. A résztvevőket véletlenszerűen, tudtukon kívül két csoportra osztották: az első csoport naponta egyszer wasabitablettát, míg a második csoport placebót szedett.

A kísérlet végén azok, akik wasabitablettát vettek be, egy sor kognitív teszt alapján szignifikánsan jobb teljesítményt mutattak az epizodikus emlékezetet (múltbeli események felidézése) és a munkamemóriát (az információk ideiglenes tárolása) vizsgáló feladatoknál.

Wasabi – frissítő csípősség Japánból

A legtöbb étteremben és boltban kapható wasabi valójában nem igazi wasabi, hanem egy keverék, amely többnyire tormából, mustárból, keményítőből és zöld ételszínezékből áll. Az igazi wasabi, a Wasabia japonica növény gyökere, drága és nehéz termeszteni, mivel árnyékos, hűvös környezetet és folyóvízhez hasonló körülményeket igényel.

A wasabi éles, csípős íze nem a nyelvet, hanem inkább az orrnyálkahártyát irritálja, ami egyedi „orrba csapó” érzést eredményez. Ez az érzés azért alakul ki, mert a wasabi illóolajai gyorsan elpárolognak és az orrüregben stimulálják az idegvégződéseket, ami a jellegzetes érzetet okozza.

Az agyi teljesítmény más területein azonban nem találtak kimutatható különbségeket, beleértve a gondolkodást, a figyelmet és a feldolgozási sebességet. A kutatócsoport úgy véli, hogy a wasabi, illetve a 6-MSITC különösen az agy hippokampusz részlegére lehet hatással, amely különösen fontos a memóriafunkciók szempontjából. 

Akárhogy is van, a wasabi egy igazi kulináris élmény, amikor szőnyegbombázza az ízlelőbimbóinkat, akkor garantáltan felfrissülünk egy pillanatra.

Forrás: New Atlas
Kép(ek) forrása: Getty Images