Minden nap egy alma az orvost távol tartja – szól a híres mondás, azonban nem ez az egyetlen gyümölcs, melynek fogyasztása kifejezetten pozitív hatással van életünkre, egészségünkre. Egy amerikai kutatócsoport a bogyós gyümölcsöket vette górcső alá.
2022-ben már megállapították, hogy az áfonya például csökkenti a középkorúaknál a kognitív képességek hanyatlását. Látva az eredményeket, megvizsgálták az áfonyánál még népszerűbb epret is, hogy kiderítsék, ott is tapasztalható-e az, amire egyszer már rájöttek, és ha igen, mi a kapcsolat a kettő közt.
A kutatók harminc emberrel kísérletbe fogtak: az 50 és 65 év közötti, egytől egyig túlsúlyos, enyhe demencia jeleit mutató csoportnak először is két hétig megtiltották a bogyós gyümölcsök fogyasztását, majd jött a 12 hetes időszak, amikor reggelijükhöz egy italport is kaptak. Persze nem ugyanolyat, ugyanis a csapat egyik fele epreset, míg a másik placebót.
Akik fogyasztottak gyümölcsöt, kevesebb nehézséggel emlékeztek vissza különféle információkra, és a depresszióra is kevésbé voltak hajlamosak. Robert Krikorian, a tanulmány írója szerint az eper és az áfonya közötti kapcsolatot az antocianinok jelentik. Ezek olyan antioxidánsok, melyek többek között az anyagcserére és a kognitív képességekre is jó hatással vannak, utóbbit sikerült is látványosan igazolni.
Céljuk volt egyébként az is, hogy vizsgálják ezeknek az antioxidánsoknak az anyagcserére gyakorolt hatását, ezért választottak a kísérlethez túlsúlyos alanyokat. Ezen a téren azonban nem tudtak se pozitív, se negatív eredményt felmutatni.