Style Kovács Miklós 2023. 11. 10.

Ha ez a dolog bejön, akkor mindenki eldobja a mobilját

Az AI Pin, a Microsoft és az OpenAI legújabb közös fejlesztése, forradalmasíthatja az okoseszközök világát, ha tényleg akkora dobás, mint mondják, akkor ez hozhatja el a mobiltelefonok hanyatlását.

2023-ra elértük azt a kort, amiben szinte minden területen elő kell venni a mobiltelefont. A pénzügyektől kezdve az időjáráson át a navigációig mindent a kis fekete téglák intéznek nekünk. Ezen változtatna a Humane által fejlesztett, ruházaton hordható okoseszköz, az AI Pin, ami hangutasításokkal, gesztusokkal vezérelhető, mesterséges intelligencián alapuló asszisztens. 

Ez már nem prototípus, hanem a kész, megvásárolható termék, aminek ára is van. A 699 dolláros (247 ezer forint) viselhető készülék két részből áll: egy négyzet alakú eszközből és egy mágnesesen a ruhákhoz vagy más felületekhez csatlakozó akkumulátorcsomagból. Ehhez az árhoz hozzájön még a Humane előfizetés havi 24 dolláros (8500 forint) díja is, amely telefonszámot és adatlefedettséget biztosít a működéshez. Az eszközt 2024 elején kezdik szállítani, és az előrendelések november 16-án kezdődnek.

Ha ez a dolog bejön, akkor mindenki eldobja a mobilját

Technikailag ez egy mobiltelefon, kijelző nélkül: Snapdragon processzorral működik – bár nem világos, melyikkel – és hangvezérléssel, kamerával, gesztusokkal és egy beépített kis projektorral irányítható. A Pin maga körülbelül 34 grammot nyom, és az akkupakk további 20-at ad hozzá. A beépített kamera 13 megapixeles fotókat készít, és egy szoftverfrissítés után videót is rögzít.

Egy mozdulattal aktiválható az eszköz, ami ezután rögzít, és figyeli szavunkat. Operációs rendszere, amelyet Cosmosnak neveznek, úgy van kialakítva, hogy a feltett kérdésre legjobb választ adó, mesterséges intelligencián alapuló alkalmazást indítja el, nem nekünk kell külön vadászni a helyzethez illő programot. A cél egy gyorsan használható, sallangoktól mentes, élőszóval irányítható, kérdezhető asszisztens létrehozása volt, aminél nem kell beállításokkal vesződni. Mi kérdezünk, a gép pedig válaszol, gyakorlatilag az élet minden területén felmerülő témában. 

Ha ez a dolog bejön, akkor mindenki eldobja a mobilját

Ennek ellenére még nehezen látszik, hogy kinek és miért lesz jó erre elkölteni 699 dollárt. Az eszközt felcsiptetve hordani azért nem túl kényelmes, és ha épp nem foglalt mind a két kezünk, vagy nem vezetünk, akkor egyszerűbb lehet pár mozdulattal begépelni a kérdésünket, mint élő szóban magyarázni, mit is akarunk. Ráadásul így a vizuális információ elmarad, az eszköz csak a tenyerünkre tud vetíteni pár fontos információt. 

Az irányvonal viszont jól körvonalazódik, a Humane az eszközt egy nagyobb projekt kezdetének tekinti. Az alapjául szolgáló modellek egyre jobbak lesznek, és úgy tűnik, hogy az egész technológiai ipar keményen dolgozik azon, hogy új dolgokat találjon ki az MI-jal kapcsolatban.

Ha ez a dolog bejön, akkor mindenki eldobja a mobilját

A Humane remélheti, hogy az eszköze úgy fejlődik, mint az okostelefonok: a jobb hardver idővel javítja a felhasználói élményt, de az igazi forradalmat az jelenti majd, ha bővül a funkciók köre. Ha ezt a tudást egy szemüveg keretében kapjuk meg, ami képes lesz mindennapokban használható AR (kiterjesztett valóság) megjelenítésre, vagyis a valós térben helyez majd el virtuális elemeket, akkor megérkeztünk, és eljön majd a pillanat, amikor a mobiltelefon bekerül a fiókba a digitális fényképezőgép, az MP3-lejátszó és a papíralapú térkép mellé.

Forrás: The Verge
Kép(ek) forrása: Humane