Style Erdős Norbert 2023. 11. 24.

Ezzel az órával éjszaka is te lehetsz a legmenőbb

Ha rendszeresen beleveted magad az éjszakába, akkor kell egy olyan óra, amelyről nem csak te tudod, hogy a karodon van, hanem azok is észreveszik, akikkel együtt bulizol.

Már 20-30 éve sem okozott nagy meglepetést, ha egy órának a számlapján sötétben világító mutatók és számok voltak, de a Bell & Ross túllépett ezen, az egész óraházat lumineszkáló felülettel borította be, amelynek köszönhetően éjszak szinte az egész óra világít.

Ezzel az órával éjszaka is te lehetsz a legmenőbb

A Bell & Ross BR-X5 a gyártó zászlóshajója, amelyet 2022-ben frissítettek egy exkluzív, csúcskategóriás Kenissi óraszerkezettel . Ugyanez a BR-CAL.323 szerkezet található a nemrég frissített BR-X5 Green Lumban is, de a külső sokkal feltűnőbb lett, legalábbis éjszaka.

Ezzel az órával éjszaka is te lehetsz a legmenőbb

A mechanikának helyet adó fekete DLC titán ház két LM3D pajzs között fekszik, ez az anyag az erőteljes zöld lumineszcenciát kibocsátó kvarcszálaktól kapja a fényét. A végeredmény finoman szólva is lenyűgöző: az egész ház világít a sötétben, a mutatók, a számok és a dátumjelző is.

Ezzel az órával éjszaka is te lehetsz a legmenőbb

Az óra nappal megtartja a márkára jellemző “kör a négyzeten belül” védjegyű megjelenését, de miután leszáll az est, sokkal inkább a szögletes forma dominál. A lumineszcencia fény hatására “töltődik fel” és ezután kezd el világítani, csakúgy, mint a fluoreszcencia és a foszforeszcencia esetében.

A lumineszcencia folyamata

Egy atomi vagy molekuláris rendszer többféle folyamat – elektromosan töltött részecskékkel való ütközés, kémiai reakció, előzetes fénybesugárzás stb. – következtében kerülhet az energiaállapotát tekintve az alapállapothoz képest magasabb energiájú gerjesztett állapotba. Ebből az állapotból szintén többféle folyamat során juthat vissza az alapállapotba. Lumineszcenciáról beszélünk, ha a két energiaszint közötti energiakülönbséget a rendszer a gerjesztést követően 0,1 nanoszekundumnál hosszabb idő múlva foton formájában sugározza ki. Lumineszcencián belül megkülönböztethetjük a fluoreszcenciát és a foszforeszcenciát.

Ezzel az órával éjszaka is te lehetsz a legmenőbb

A  gyártó szerint egy “feltöltéssel” akár három napig is képes világítani az óra, amelyből összesen 500 darab készül, az ára pedig 13 900 euró, átszámítva 5,2 millió forint.

Forrás: Bell & Ross, Wikipédia
Kép(ek) forrása: Bell & Ross