Style Erdős Norbert 2023. 11. 29.

10 futballszabály, amelyről talán még nem is hallottál

A foci nem bonyolult sport: be kell juttatni a labdát az ellenfél kapujába. Viszont ha valaki profi szinten űzi, annak tisztában kell lennie minden szabállyal, amely a sporthoz kapcsolódik. Egy átlagnéző esetleg még csak nem is hallott némelyikről.

Azt hiszed, hogy csak az amerikai sportokban vannak bonyolult, minden apró részletre kiterjedő szabályok? Akkor most eláruljuk, hogy az európai futballban is lassan annyi szabály van, hogy azt még a bíróknak is elég nyomon követni.

1. Cipő nélkül lehet gólt rúgni?

A szabály így szól: ha egy játékos véletlenül elhagyja a cipőjét vagy sípcsontvédőjét, de a labda már meg van játszva, akkor a bírónak tovább kell engednie a játékot, és ha a játékos így gólt szerez, az érvényes. De minél hamarabb, ahogy lehetőség van rá, a játékosnak vissza kell vennie a cipőjét.

2. Mi van, ha a bíróról pattan a labda a kapuba?

A szabály így szól: ha a bíróról közvetlenül a kapuba pattan a labda, akkor meg kell állítani a játékot, és labdaejtés következik. 

Régebben ez nem így volt, ugyanis a bíró a pálya tartozékának számított, és ha róla pattant be a labda, az bizony érvényes gól volt.

3. Túlzott gólöröm, mezeket le?

A szabály így szól: egy játékos ünnepelhet, ha egy gól születik (nem csak akkor, ha ő szerezte a gólt!), de a túlzó ünneplés nem megengedett.

Szóval ha Szoboszlai Dominik gólt lő, és leveszi a mezét gólöröm közben, és ehhez Ádám Martinnak is kedve támad, ne adj’ isten még Dibusz is csatlakozik hozzájuk, akkor bizony mindhárom játékosnak jár a sárga lap, nem csak annak, aki a gólt lőtte. És ez nem csupán a mezlevételre vonatkozik, de a kerítésre felmászni a nézőkhöz sem engedélyezett.

4. Mi van akkor, ha kidurran a labda kapura lövés közben?

A szabály így szól:  ha akkor pukkan ki a labda, miután az elhagyja a játékos lábát, de még nem ért a kapuba, és gól születik belőle, a találat érvénytelen. A játékot a bíró megállítja, és labdaejtés következik.

5. Mi történik, ha a csapat egyetlen orvosa helytelenül viselkedik?

A szabály így szól: ha a csapatnak csupán egyetlen orvosa van, de ő olyat tesz, hogy el kellene küldeni a kispadról (káromkodik, szidja az ellenfelet vagy magát a bírót), akkor ebben az esetben őt nem küldi el a bíró a kispadról, továbbra is elláthatja a sérült játkosokat. Ez az egyetlen kivétel.

6. Pályán kívül szabálytalanág

Ha a labda már a tizenhatoson belül van, de a játékszerért küzdő két játékos az alapvonalon túlra sodródik (a labda a játéktéren marad) és kint szabálytalankodik a védőjátékos, már az is büntetőrúgást, azaz 11-est ér. Korábban ezt labdaejtéssel oldották meg.

7. Mikor lehet cselezni büntető közben?

Nekifutásnál még lehet “trükközni”, de amint odaér a labdához a játékos, tehát befejezte a nekifutást, nem lehet cselezni, nem lehet beijeszteni. Ha valaki sportszerűtlenül csinál lövőcselt, azért sárga lap jár, valamint szabadrúgás kifelé, szóval a csapat bukta a tizit. Korábban csak sárga lap volt, és újra lehetett lőni a büntetőt.

8. Veszélyes játék, de nem úgy…

Az ugye egyértelmű, hogy ha valaki túl magasra emeli a lábát és ezzel veszélyezteti a másik játékos testi épséget, az szabálytalan. De az is büntetendő, ha valaki szándékosan annyira mélyre hajol, hogy szinte elkerülhetetlen, hogy érintkezzen a feje a másik játékos lábával. A szabály úgy szol, hogy sem másik játéksora, sem önmagára nem lehet veszélyes valaki, mindkettő szabálytalan.

9. Nem minden öngól gól

Ha valamilyen véletlen következtében a közvetett szabadrúgás a játékos saját csapatának kapujában köt ki (pl.: haza akarta adni, de nem figyelt a kapus) és közben senki más nem ért a labdához, akkor az nem számít öngólnak. Pontosan úgy, ahogy gólt sem lehet szerezni közvetett pontrúgásból, valakinek bele kell érnie, hogy érvényes legyen.

10. Bunyó!

Mi történne akkor, ha két csapattárs a saját tizenhatosán belül összeverekszik úgy, hogy közben játékban van a labda? A helyes válasz az, hogy ilyen esteben az ellenfélnek tizenegyes jár…

Forrás: Ferkai Marcell/Fociszabályok érthetően 2022–23

Kép(ek) forrása: MTI fotóbank