Style Fehér Patrik 2023. 11. 29.

Eszelős, mit épít a világ egyik leggazdagabb embere

Jeff Bezos egy texasi hegy gyomrában építkezik, mintha csak egy film főgonosza lenne. Különleges projektjére már több tíz millió dollárt elköltött.

Jeff Bezost aligha kell valakinek bemutatni: ő a világ egyik legismertebb online piactere, az Amazon alapítója-vezére. Ebből szedte össze vagyona jelentős részét, amit azóta számos helyen megforgatott már, többek között az űrutazásban is. Az 59 éves férfi vagyona a Forbes aktuális cégértékeket is figyelembe vevő listája szerint 169,3 milliárd dollár – a toplista 3. helyére elegendő összeget jobb, ha forintra meg sem próbáljuk átváltani.

Ekkora vagyon mellett nincs olyan hóbort, aminek ne hódolhatna Bezos, bármit megvehet és megtehet a Földön, amihez pénz kell. A férfi még 2011-ben eldöntötte, hogy grandiózus építkezésbe kezd, és egy texasi hegy gyomrában megépíti a milleniumi órát, a Clock of the Long Now-t.

A Sierra Diablo gyomrában zajlik az építkezés (Kép: James Nielsen/Houston Chronicle via Getty Images)

A Sierra Diablo gyomrában zajlik az építkezés (Kép: James Nielsen/Houston Chronicle via Getty Images)

A projektbe rögtön bele is tolt 42 millió dollárt (14,4 milliárd forintot), az óra összeállítása pedig azóta is tart. Nem meglepő, hogy így elhúzódik a projekt, hiszen 30 méter magas szerkezetről van szó, amit 10 ezer évre (!) terveznek úgy, hogy lehetőleg minél kevesebbszer kelljen hozzányúlni karbantartási céllal.

Az órát árammal működtetik majd, melyet a hegy tetején lévő napelemek termelnek. Kapni fog csillagászati és naptári kijelzőket, valamint egy haranggenerátorral jelzik majd az időt, utóbbi több mint 3,5 millió egyedi harangszó-szekvenciát képes előállítani – egyet-egyet minden egyes napra a következő 10 000 évre. Ketyegni ennél ritkábban fog, évente csak egyszer, amikor változik az évszám, a harangjáték pedig ezerévente szólal csak meg.

A Clock of the Long Now prototípusa (Kép: Pkirlin /Wikipedia)

A Clock of the Long Now prototípusa (Kép: Pkirlin /Wikipedia)

Látogatható is egyébként a szerkezet, de keveset hallani róla – mondjuk ez nem csoda, tekintettel arra, hogy a hivatalos weboldal is azt írja, hogy hajnalban kell elindulni ahhoz, hogy egy egésznapos hegymászás után a látogató megcsodálhassa az óriási fogaskerekeket. Épp emiatt ritka, hogy új dolgot látunk belőle, az eddigi források leginkább az építkezés korai fázisaiba engedtek betekintést.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Lauren Sanchez (@laurenwsanchez) által megosztott bejegyzés

Lauren Sanchez, Jeff Bezos barátnője azonban megtörte a csendet, ugyanis a Vogue magazin kedvéért elmentek a texasi hegy gyomrába, hogy ott fotózzák a nőt. A kép a fenti Instagram-bejegyzés második fotója.

Forrás: Luxury Launches
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Dave J Hogan/Dave J. Hogan/Getty Images