Style Erdős Norbert 2023. 11. 29.

Ezt az italt kár kinyitni, annyira gyönyörű palackban van

Az első palack ebből a 70 éves whiskyből több mint 100 ezer dollárért kelt el egy árverésen. Ez átszámítva 34,5 millió forint, és ennyi pénzért valóban igazi kuriózumot kapott a végső licitáló.

A speyside-i székhelyű The Glen Grant lepárló lenyűgöző “Devotion” whiskyje egy 70 éves single malt skót párlat, amely önmagában is rendkívüli, de a néhai II. Erzsébet királynő előtt tisztelgő palack igazi gyűjtői álom.

Ezt az italt kár kinyitni, annyira gyönyörű üvegben van

És hogy még egyedibb legyen a dolog, a hétdarabos limitált szériában készült, exkluzív dekanterek mindegyike egy káprázatos, kézzel készített, fából faragott szoborban kapott helyet.

Mit jelent a single malt?

A single malt whisky egy adott lepárlóüzemben készül, kizárólag malátázott árpából (malted barley). Tehát a single malt whiskyk csak egyetlen lepárlóból származnak, és a lepárlóra, valamint (általában) a régióra jellemző egyedi karakterrel bírnak. A single malt whiskyk nevét legtöbb esetben a lepárló neve fémjelzi.

Ezt az italt kár kinyitni, annyira gyönyörű üvegben van

A párlat első darabja ősszel kelt el Sotheby’s árverésén 101 300 dolláros végső áron (34 millió forint); a bevételt pedig a Skót Királyi Erdészeti Társaságon keresztül az erdők megőrzésének támogatására fordítják.

Ezt az italt kár kinyitni, annyira gyönyörű üvegben van

A hetes széria II. Erzsébet királynő hét évtizedét szimbolizálja a monarchia élén, az üveg köré faragott műalkotás pedig a The Glen Grant szeszfőzde kertjében található, kidőlt szilfából készült.

Ezt az italt kár kinyitni, annyira gyönyörű üvegben van

A 70 éves párlat egy francia tölgyfahordóban pihent 1953 óta, amelyet Oloroso sherryvel fűszereztek. Alkoholtartalma 55,5 százalék, színe gazdag gesztenyebarna, virágos illatát mézes édességgel árnyalja, ízében pedig száraz fűszer és aszalt gyümölcsök jegyei jelennek meg – legalábbis ezt állítják róla a szakemberek, akik palackozták.

Ha pedig valaki gyűjti a különleges és drága italokat, akkor nem árt nyomon követnie a maradék hat palack életútját, mert egyelőre nem tudni, hogy hol és mikor lehet vásárolni belőle legközelebb.

Forrás: Maxim
Kép(ek) forrása: The Glen Grant