Style Fehér Patrik 2023. 11. 29.

Otthonaink része lehet hamarosan a kukoricacsutka

A kedvelt nyári csemege, a főtt kukorica felesleges része eddig a kukába került, hamarosan azonban a falakon, bútorokon találkozhatunk vele megújult formában.

Sok haszna nincs a kukoricacsutkának azt követően, hogy a kukoricát eltávolítják róla. Leggyakrabban elégetik vagy biomasszaként hasznosítják, azonban a jövőben dekorációs elemként is felhasználhatjuk otthonunkban.

Persze nem csak úgy simán, porfogónak kitéve, hanem feldolgozott, átalakított formában. A StoneCycling nevű, építőanyagokkal foglalkozó holland cég olyan paneleket készít belőle, melyekkel egy ház vagy egy lakás belső falait vagy bútorok külsejét lehet dekorálni. A CornWall 100 százalékig ebből a természetes összetevőből áll, teljes mértékben lebomlik és újra is hasznosítható.

Otthonaink része lehet hamarosan a kukoricacsutka

A gyártási folyamat is teljesen környezetbarát: fosszilis üzemanyagot egyáltalán nem használnak, a csutkák feldolgozásához használt elektromos áramot a belgiumi Antwerpenben található gyár tetején lévő napelemek adják. Először ledarálják a biomasszát, majd 150 Celsius-fokra hevítik azt, ami beindítja azokat a kémiai reakciókat, melyeknek köszönhetően a vékony lappá préselt dara megőrzi szilárdságát és egybefüggő marad.

Otthonaink része lehet hamarosan a kukoricacsutka Otthonaink része lehet hamarosan a kukoricacsutka

Ha úgy nézzük, a CornWall még karbonnegatív is, ugyanis maga a kukorica növekedés közben szén-dioxidot dolgoz fel. Remekül hangzik az egész projekt, mely már be is indult egy holland dizájnstúdióval kötött szerződésnek köszönhetően, akik élesben is elkezdtek dolgozni ezzel az anyaggal.

Otthonaink része lehet hamarosan a kukoricacsutka

Forrás: StoneCycling