Style Fehér Patrik 2024. 01. 05.

Tízmilliókért veszik a robotkutyák festményeit

Egy lengyel művész megtanította robotkutyáinak, hogyan fessenek képeket. A gépek által készített műalkotások jelentős összegekért találnak gazdára.

Sokak számára a robotkutyák csak játékok vagy munkaeszközök, ám egészen jó pénzt is lehet velük keresni. Agnieszka Pilatnak legalábbis ez összejött: a lengyel születésű, de a SpaceX-nél dolgozó művész ért a robotokhoz is, a kettőt pedig egészen különleges módon kötötte össze.

A hölgy beszerzett három, a Boston Dynamics által gyártott robotkutyát, majd megtanította őket festeni. A procedúra az ecset megfogásának megtanításával kezdődött, és hosszú volt, de a négylábú, mesterséges intelligenciával felvértezett gépek eljutottak addig, hogy absztrakt képeket alkotnak – teljesen maguktól.

Tízmilliókért veszik a robotkutyák festményeit

A robotkutyák képeiből kiállítás is nyílt az ausztráliai Melbourne-ben, a festőtrió 36 művét lehet megtekinteni április 7-ig. Ott lesznek maguk az alkotók is, akik élőben is alkotnak majd – feltéve, ha nem szorulnak éppen töltésre, ahová maguktól eltalálnak.

Gazdájuk, Pilat szerint igazi művészek a robotok. Úgy véli, a gépek – melyeknek egyedi neveket is adott – saját személyiséget is kifejlesztettek az eltelt idő során, és egészen másképp alkotnak.

Tízmilliókért veszik a robotkutyák festményeit

A képekre egyébként komoly igény is mutatkozik: tavaly egy jótékonysági árverésen 40 ezer dollárt (13,8 millió forintot) is fizettek egy robotfestményért, 2021-ben pedig a Sotheby’s aukciósház 31 500 dollárért (10,9 millió forint) adott túl egy másik képen. Néhány jobban sikerül festmény nemcsak a robotok árát (kb. 75 ezer dollár – 26 millió forint) hozza vissza, de jól is lehet velük keresni.

Forrás: Luxury Launches
Kép(ek) forrása: Kim Landy/Getty Images for NGV