Style Fehér Patrik 2024. 01. 06.

Bármilyen üvegfelületből kijelzőt csinál ez a kütyü

Nem számít, hogy egyszerű ablaküvegről vagy a kocsi szélvédőjéről van szó, egy új fejlesztés segítségével ezek is okosfelületek lehetnek. A kütyü még beépített átlátszó kamerát is tartalmaz.

Az előttünk álló héten zajlik Las Vegasban a CES, a világ legfontosabb technológiai kiállítása, melyre mindenki valami különlegessel készül, aki szeretne komolyabb tényezővé válni a techvilágban. A Zeiss elsősorban optikai rendszerekkel foglalkozik, mégis az övék lehet az egyik legígéretesebb újdonság.

Projektjük a multifunkciós okosüveg-technológia, mely lényegében bármilyen üvegfelületből képes képernyőt csinálni. Megjelenhetnek rajta adatok, de akár videohívás is indítható a rendszeren, ugyanis egy beépített, átlátszó (!) kamerát is tartalmaz. A beszélgetőpartner (és bármilyen megjelenő információ) egy vékony polimerfilmen bukkan fel, mely 92 százalékban átlátszó, és csak fel kell tenni egy üvegfelületre.

Bármilyen üvegből kijelzőt csinál ez a kütyü

Készítői már 2019 elején nekiálltak a fejlesztésnek, mely kb. holografikus módon valósítja meg a kiterjesztett valóságot, mindenféle olyan eszköz nélkül, melyet nekünk, embereknek kell viselnünk. A Zeiss a technológiát szeretné autókon alkalmazni, akár belül, hogy a sofőr dolgát könnyítsék meg az extra adatokkal, akár kívül, például azzal, hogy a gyártóknak új, akár folyamatosan változó fényszóródizájnt biztosítanak ezzel.

Bármilyen üvegfelületből kijelzőt csinál ez a kütyü

Bármilyen üvegből kijelzőt csinál ez a kütyü

A rendszerbe rejtett láthatatlan kamera-technológiát akár a mobilgyártók is átvehetik a jövőben, ha sikeres lesz a koncepció. Ez esetben nem kellene lyukakat “kerülgetni” a telefonok képernyőjén, ahol az előlapi kamera található. A holografikus film nagy felületen alkalmazásával a Zeiss szerint akár áramot is lehetne termelni: nagy üvegfelületen alkalmazva a film nanorészecskéi összegyűjtenék a napfényt, és koncentrálva egy napelemhez juttatnák.

Forrás: Zeiss